Arhiva pitanja 2008    

Pitanja i odgovori

Pitanje: Zanima me radno vrijeme općinskog ureda za stranke, jer nigdje nisam naišla na tu informaciju. Hvala!

J. M.

Poštovani, uredovno vrijeme Općinske uprave Općine VIŠKOVO, Vozišće 3, 51 216 Viškovo, je sljedeće:
Primanje stranaka:
ponedjeljak, srijeda i petak: 8,30 - 11,00 sati
utorak: 13,00 - 17,00 sati

Inače, uredovno vrijeme možete naći na našoj web Stranići pod rubrikom Općinska uprava / Upravni odjel / Kontakti i rad uprave

S osobitim postovanjem,
Uredništvo


Pitanje Poštovanje! Zanimalo bi me da li je u planu asfaltiranje prilaznog puta do katastarske čestice 1170 / 3, ako nije šta nam je činiti? Hvala unaprijed!

G.P.

Poštovani!
Molim Vas da navedete broj katastarske čestice i katastarsku općinu kojoj pripada čestica radi identifikacije.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
27/11/2008


Pitanje Poštovanje! Imao bih još jedno pitanje, ato je što se tiče plinifikacije. Kada bi se mogao očekivati plin na području katastarske čestice 1170 / 3? Imam provučenu instalaciju u stanu zgrade kao 6 stanova. Da li vi možete mi sta reci o tome ili me uputiti kome da se obratim, Hvala unaprijed!

G.P.

 

Poštovani!
Molim Vas da navedete broj katastarske čestice i katastarsku općinu kojoj pripada čestica radi identifikacije.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
27/11/2008


Pitanje molim vas Možete li mi reći dali je provedena kroz Mladeniće gradska kanalizacija i da li se možemo priključiuti Jr kupili smo kuću s septičkom jamom neadekvatnom.

S.

Poštovani!
Na području Općine Viškovo ne postoji fekalna kanalizacija.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
27/11/2008


Pitanje Moje ime je Igor Čičak, Zivim u Jugima. Trenutno radim na osnivanju udruge za mlade Viškova. Zanima me kome moram predati papire za registriranje udruge. Citiram: 'Upis Vrsi se podnošenjem zahtjeva za upis pri nadležnom tijelu državne uprave, prema sjedištu udruge, S obzirom da registar udruga vode Uredi državne uprave u jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba. "To sam nasao na netu. Ako Možete mi reći kome DA predam papire, bio bih vam zahvalan. Mislim da bi osnivanjem udruge profitirali svi, najviše mještani Viškova. Nadam se da cete mi brzo odgovorit.

Unaprijed hvala:
Igor Čičak

Poštovani!
Zahtjev predajete na adresu URED državne uprave U Primorsko-goranskoj županiji, Služba za opću upravu, Riva 10/III, Rijeka.
Više informacija Možete naći na www.udu-pgz.hr.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
17/11/2008


Pitanje: Poštovani, interesira me da li je u planu uređenje nogostupa (ili nešto slično tome (da se može stati kad prolazi auto) ispred zgrada u ulici Mavri 34 a, b, c, nedavno je postavljen dodatni rasvjetni stup i to je stvarno za svaku pohvalu, ali ja oko stupa uz cestu s juzne strane je Škarpa prema zgradi uciniti cca 3m bez ikakve zaštite i opasne svih pogotovo za djecu koje je hvala bogu u tom djelu ima dosta. I jos jedno pitanje, osobno sam dosta zadovoljan komunikacijom na ovoj Stranići iako i ja znam nekad postavit pitanje koje nije postavljeno na pravoj adresi, intersira me da li ste razmišljali da bi dodali rubriku na portal općine koju bi stanovnici mogli uredjivati, uploadati slike i tekst, kao što predhodnom registracijom kao što imaju portali sličnih manjh mjesta , ako se ne budemo više Culi ove, sve najbolje u Novoj vama i vašim suradnicima.

S postovanjem
I.K.


Poštovani,
Trenutno nisu u planu nikakvi zahvati na uređenju spomenute nerazvrstane ceste. Obzirom na problem koji spominjete ćemo izvršiti izvid na terenu ja Ukoliko bude moguće postupiti po Vašem prijedlogu.
WEB stranice Općine Viškovo su otvorene, osobito za mještane Općine Viškovo. Prihvaćamo suradnju i spremni smo objaviti tekstove i slike koje nam dostavite.
Općina Viškovo je odgovorna za sadržaj svojih web stranica. Dopustiti da cete nam prije objave, pregledamo tekst i slike.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
14/11/2008


Pitanje: Poštovanje, kada i gdje će biti objavljeni rezultati natječaja za stipendiranje učenika i studenata?

Unaprijed hvala na odgovoru.
D. K.

Poštovani!
Podnositelji molbi za dodjelu stipendija će putem pošte biti obaviješteni o rezultatima natječaja, najkasnije do 21. studenog 2008. godine.
Rezultati natječaja će biti objavljeni na oglasnoj ploči WEB portalu Općine Viškovo.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
14/11/2008


Pitanje: Poštovani, Ovim putem Vam se obraćam sa jednim apelom više nego molbom. Cesta Koja vodi do Vožišća uciniti Brnasi je obnovljena, TJ. samo kolnik je obnovljen. Trotoara nema. Djeca (ne samo djeca) Koja pješice idu na trening (Halubjan) iu školu izravno su suočeni s opasnošću da teško stradaju do automobila. Problem je prisutan kada se ta cesta postoji Ali mislim da je krajnje vrijeme da se Tadž slučaj riješi postotaka se promet iz godine u godinu na toj cesti pojačava. Nekoliko puta Sam isla pješice onuda i vjerujte da je izuzetno neugodno i opasno za odraslu osobu onuda prolaziti kamo li jednom sedmogodišnjaku. Ja na uličnoj rasvjeti bi se moglo poraditi. Srdačan pozdrav!

Helena Mandić

Poštovana!
Područje koje spominjete je zona raskrižja buduće prometnice Rujevica-Viškovo-Pogled (zaobilaznica Viškova), s prometnicom Viškovo-Kastav. Prometnica je od značaja za Općinu Viškovo, ali i za Primorsko-goransku županiju, Koja je vodi kao SVOJU investiciju. Za prometnicu je ishodovana lokacijska dozvola, u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i izrada glavnog projekta. S izgradnjom prometnice će biti izvršena rekonstrukcija spomenute dionice ceste Viškovo-Kastav.
Općina Viškovo ne planira nikavu gradnju na tom području ne izgradnje te prometnice.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
8/11/2008


Prije 10-ak godina sam išao u srednju (fotograf) sa jednim čovjekom iz Viškova. Volio bi ga opet čuti i vidjeti. Zove se Vladimir Sušanj. Ima 29 god., Ako ga znate, molio bih vas da mi date njegov broj mobitela ili njemu Dajte moj.

Teo Barešić
Zadar

Hvala vam

Poštovani, Bilo nam je zadovoljstvo proslijediti vašu poruku i broj mobitela gosp. Sušnju te uskoro Možete očekivati njegov poziv.

S postovanjem
Uredništvo
4/11/2008


 Pitanje Poštovani! Dobio sam informaciju da se obratim vašem odjelu u svezi obeštećenja za umanjenu vrijednost nekretnina, pa Ovim putem Vas najljubaznije molim da mi odgovorite na ovaj upit. Naime prije više od mjesec dana kod nas je bio procjenitelj za ustanoviti vrijednost naše nekretnine i rekao je da kroz dva tjedna očekujemo Potpisati ugovor za koji je trebao stići do Vaše službe Ali Nažalost ništa.U međuvremenu izašao je onaj ružan Napis u N. listu o obeštećenju samo nekolicine kućanstava, pa sada zapravo ne Znamo što MISLITI kamoli što činiti?! Nažalost niko nije reagirao na taj Napis u novinama pa zbilja ne Znamo što je istina. Niti je potvrđeno da je niti da nije tako? Da li nam Možete objasniti gdje je stalo i što se događa Po pitanju obeštećenja? Zahvaljujem iu iščekivanju sam vašeg odgovora. Hvala unaprijed!

Giovanni Damjanov

Poštovani!
Općina Viškovo provodi postupak naknade vlasnicima nekretnina u neposrednoj blizini deponija radi umanjene vrijednosti nekretnina Sukladno važećem Pravilniku i ODLUČI općinskog vijeća. Po izvršenoj procjeni vrijednosti svih nekretnina u neposrednoj blizini deponija, biti će ispostavljeno rješenje KD Čistoća radi osiguranja sredstava za isplatu vlasnicima, sklopljeni ugovori s vlasnicima nekretnina radi početka isplate ugovorenih iznosa pjedinom svakom vlasniku.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
3/11/2008


Pitanje Poštovani, molim vas za informaciju koliko iznosi i način na koji se obračunava komunalni doprinos prilikom gradnje stambenog objekta (obiteljske kuće). Na građevinskoj čestici na Gornjim Srokima gdje planiramo graditi obiteljsku kuću nalazi se stari objekat, sada već ruševina (površine 100 m2 svaka uciniti dvije etaže) te me interesira na koji se način obračunava komunalni doprinos u slučaju ovakvom.

Verica Mladenić Lipošćak

Poštovani!
Komunalni doprinos obračunava se U skladu s obujmom, odnosno po m3 (prostornom metru) građevine Koja se gradi na građevnoj čestici, a kod građevine Koja se uklanja zbog građenja nove građevine ili kada se postojeća građevina dograđuje ili nadograđuje, komunalni se doprinos obračunava na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.
Ukoliko je objekat sagrađen, odnosno građevna dozvola, rješenje o građenju ili drugi akt na temelju KOJEG se može graditi ishođeni prije 13. lipnja 1994. godine, što dokazuje dostavljanjem odgovarajuće dokumentacije, komunalni se doprinos obračunava na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.
Za prikazanu veličinu objekta, odnosno, shodno tom prikazanim uplaćenim sredstvima Ukoliko je vlasnik građevne čestice na kojoj se gradi građevina odnosno izgrađene građevine sklopio prije 13. lipnja 1994. godine jedan od dotadašnjih ugovora kojim je regulirao troškove izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastruktue, što dokazuje se dostavljanjem odgovarajuće dokumentacije, komunalni se doprinos obračunava na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.
Za otvorene bazene, otvorena igrališta i druge otvorene građevine komunalni se doprinos obračunava po m2 tlocrtne površine te građevine, pri čemu je jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za obračun njezine površine po m2 izražena u Kunama jednaka jediničnoj vrijednosti komunalnog doprinosa za obračun po m3 građevina u toj Zoni .
U I.zoni na području cijele Općine Viškovo jedinična vrijednost komunalnog doprinosa za obračun po m3 kod izgrad ¬ nje stambenih, poslovnih te drugih objekata kojima će se dozvoliti gradnja Temeljem AKTA o građenju iznosi 70,00 kn/m3
Visina komunalnog doprinosa utvrđuje se umnoškom obujma građevine sa jediničnom vrijednošću komunalnog doprinosa po m3 građevine

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
31/10/2008


Pitanje: Molim vas da mi odgovorite na Sljedeće pitanje: Kada će se ponovo iscrtati pješački na raskršću za Pehlin Škurinje i? Nemamo je već 2 godine! posto vi znate koliko je to prometno raskršće Bilo bi dobro kad bi se ona što prije nacrtala, Jer mi ne možemo preć preko ceste! Doslovce!

T. Vranić

Pošovani!
Obzirom da se radi o cesti kojom upravlja Županijska uprava za ceste (ŽUC), pa je i iscrtavanje pješačkih prijelaza u njihovoj nadležnosti, Vaš ćemo zahtjev proslijediti nadležnima Županijskoj upravi za ceste (ŽUC).

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
31/10/2008


Pitanje: Poštovani, Ovim putem apeliram i na ažurnost i Vašu dobru volju da se, uz ne tako puno TRUDA S Vaše strane, najveći problem riješi na adresi Trampov breg Brčko. 51-58. Radi se o putu duljine cca 150 m, koji je neasfaltiran sam komunalno neuređen, te svakim danom u sve lošijem, i sad već gotovo neuporabljivom, stanju. Predmetne čestice puta Stanari su darovali Općini Viškovo, ja vaša Komunalna služba upoznata je s problemom i lokacijom. Molim Vas da ja osobno djelujete u smjeru da se što prije, svakako do kraja ove proračunske godine, realizira navedenog asfaltiranje puta, te Usput Postavi ulična rasvjeta i kontejner za otpad, cime bi se standard življenja građana nemalom broju na ovom području konačno podigao na razinu kakva je prisutna u ostatku općine.

Zahvaljujem sam Srdačan pozdrav!
Mario Pletikosa


Poštovani,
U tijeku je ralizacija plana asfaltiranja nerazvrstanih cesta za 2008. godinu. Prijenos vlasništva putem ugovora o darovanju nekretnina Općini Viškovo realiziran je 29. rujna 2008. Nastojati ćemo do kraja godine asfaltirati darovani staviti.
Obavijestit ćemo KD Čistoća o potrebi postavljanja kontejnera za komunalni otpad na tom području.
U svrhu postavljanja javne rasvjete komunalni redar će obići teren i utvrditi stanje te poduzeti što je potrebno radi izgradnje javne rasvjete.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
31/10/2008


Pitanje Slijedeći mjesec se useljavamo u novi stan u vašoj općini, adresa Marićeva Draga. Da li investitora smo dobili upitnik koji moramo ispuniti za prijavu komunalne naplate. Zanima me da li je to prijava za buduće plaćanje naknade ili je to jednokratna naknada?

Hvala!
Božena Ožanić

Poštovana,
Komunalna naknada prihod je jedinica lokalne samouprave temelji se na Zakonu o komunalnom gospodarstvu odnosno na ODLUČI o komunalnoj naknadi Općine Viškovo.
Za stambeni i garažni prostor Općina Viškovo obračun Vrsi tromjesečeno. Temeljem podataka koje cete nam dostaviti u upitniku, Općina Viškovo će Vam izdati rješenje o obvezi plaćanja komunalne naknade (0,14 kuna po m2-mjesečno).
Tromjesečni obračun dostavaljat ćemo Vam na adresu. Račun koji zaprimite Možete uplatiti bez provizije na šalterima Hrvatske pošte.
Slijedom Vašeg pitanja to nije jednokratna naknada već Prijava za buduće plaćanje komunalne naknade.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
31/10/2008


Pitanje Poštovani ... Nedavno smo ja i djevojka kupili stan u Dovičićima 10 / b. Interesira me kada će na tom dijelu biti asfaltirana cesta, Jer Culi smo svakakve priče i glasine, pa bih vas zamolio da mi odgovor točan datum.

Unaprijed zahvaljujem ..
A.P.


Poštovani!

Ne mogu odgovoriti na Vaše pitanje, Obzirom, da nije precizno identificirana cesta. Molim Vas, da točno navedete cestu, za čije ste zainteresirani asfaltiranje. Na primjer od kućnog broja x ne kućnog broja y, ili od raskršća s nekom drugom cestom itd.. ..

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
27/10/2008


Pitanje: Pišem Vam zato što sam se rodila Rijeki u bolnici na Sušaku, moji roditelji živjeli su u Venezueli, UMRLI Su Trebam i ja da nadjem moju krštenicu. Kako više nije općina Rijeci nego ih sada ima puno ne znam na koju da Tražim. Rodila sam se 11/04 / 1954. Bolnici u Rijeci. Mislim da su me upisali u Općini Starigrad broj knjige na stranicama, broj 258, pod rednom brojem 258 ako Možete da mi Kazete Tražim gdje da je, neko ne moje familie

Bojana Vraneš


Poštovana!
Infoormacije o podacima koje Tražite naći cete na Internet Stranići www.udu-pgz.hr/sl_opca.htm.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
21/10/2008


PitanjeMolim Vas, kada je u planu izgradnja ceste u ulici Mavri prema Br. 36 / 2. Naime doci do te zgrade ne oštetiti svoj automobil Nemoguće je, oni koji pješače moraju nositi rezervnu odjeću i obuću Budući da je sve puno prašine KAMENJA ja, Koja nam se uvlači iu stanove. Da bi nam zaista predstavlja veliki problem te Vas molim da se učini nešto! U studenom 2007. INVESTITOR rekao nam je da vam se obratio i predao zahtjev, prošla je godina dana i nema pomaka.Nadam se da ćemo dobiti odgovor.

Lijep pozdrav!
V.J.

Zahtjev nemam niti sam ga ikada vidjela. Investitor mi je to rekao, radi se o g. Jozi Staniću - EURO - S. A. J. M. D.o.o.
Molim Vas još da mi odgovorite, kada će biti asfaltirana cesta (bar okvirno).

 

Poštovana!
Obavještavam Vas, da ćemo navedenu cestu staviti u plan asfaltiranja. Molim Vas, da Ukoliko vam je poznat INVESTITOR, da me obavijestite o istom, ili mi dostavite zahtjev investitora koji spominjete.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
16/10/2008

Poštovana!
Cesta koju spominjete će biti asfaltirana najranije tijekom 2009. godine.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
21/10/2008


PitanjeMolim da komunalni redar dođe u ulicu Mavri iza zgrade 36 / 2. Naime tamo u "šumi" Koja Spada u zeleni pojas (svi zgrade Balkoni gledaju na njega) je nabacano jako puno KAMENJA, velikih Grota koje su završile kada se tamo kopao Put do susjednih zgrada. Osušilo se i nekoliko drveća ... Već godinu dana se gledamo i nije lijep prizor! U proljeće se kosilo te smo se nadali da će se to rješiti, tj. .. Da je netko zamjetio iz komunalnog Ali ... očito nije!

V.J.

Poštovana!
Komunalni redar je po vašoj prijavi izašao na teren. Općina Viškovo za sada na tom području nema u planu uređenje Zelenih površina, osim održavanja nerazvrstanih cesta i košenja trave uz nerazvrstane ceste.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
16/10/2008


PitanjePoštovani, Zanima me da li je Općina Viškovo zastupljana u vlasničkoj strukturi društva EKOPLUS. Ukoliko DA, s kojim u udiom odnosu na druge vlasnike.

Unaprijed hvala!
Srdačan pozdrav
Iva Tomić

Poštovani!
Suvlasnici poduzeća Ekoplus Su Primorsko-goranska županija s 43,37%, Grad Rijeka 38,81%, Općina Viškovo s 13,77% i KD Čistoća s 4,05%.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
10/10/2008


Pitanje Poštovani, Nedavno sam kupio stan u novogradnji u Mavrima. Budući da zgrada Trenutno nema riješeno pitanje grijanja, zanima me Hoće li, i kada otprilike, Trasa plinovoda prolaziti uz navedenu adresu.
Ako je pitanje postavljeno na krivom mjestu, ispričavam se te molim da me se uputi kome bih se mogao obratiti za Isti upit.

Sa postovanjem,
Dino Perković

Poštovani!
Općina Viškovo i poduzeće Energo kao nositelj koncesije za plinifikaciju Općine Viškovo pristupili su izradi plana plinifikacije Općine. Dok se ne izradi i prihvati plan plinifikacije Ne mogu Vam odgovoriti kada će ulica u kojoj se nalazite biti plinificirana.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
10/10/2008


Pitanje Poštovani, da li se uporabne dozvole izdaju u Viškovu, za zgrade na području te općine, te ako je tako zašto onda čekamo godinu dana za uporabnu dozvolu, Zakonski Rok za to je predviđen 30 dana?! Nadam se da cete mi ubrzo odgovoriti! Pozdrav!

V. J.

Poštovani!
Uporabne dozvole izdaje Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije na adresi Rijeka, Riva 10, prvi kat.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
10/10/2008


Pitanje Poštovani, u naselju Saršoni ne postoji izgrađen nogostup što svakodnevno dovodi uu opasnost brojne pješake osobito djecu Koja idu u školu. Osobit je problem je uz "petrolejsku cestu" na potezu do spomenika u centru u smjeru Drenove sam u smejru prema Globićima, gdje se vozi brze Često i preko dopuštenih ograničenja. Nedavno su na potezu prema Drenovi izgrađene nove stambene zgrade čiji su investitori ogradne zidiće postavili cca 1,20 m do prometnice, te su postavljeni novi stupovi HEPA i rasvjeta pa su stvoreni uvjeti za izradu (asfaltitranje) nogostupa koji je praktički već formiran. Kontaktirao sam ŽUC koji su me uputili na Vas Budući je izgradnja nogostupa u naseljenom mjestu obaveza lokalne samouprave Sukladno Zakonu o komunalnom gospodarstvu i Zakonu o javnim cestama, Oni su voljni dati suglasnost za izradu nogostupa. Moj prijedlog je da se uvrsti izgradnja nogostupa u investiciske planove Općine, ja Ukoliko je moguće isto što prije realizira, u cilju postizanja sigurnosti i ugodnijeg življenja stanovnika Saršona. Ujedno se želim zahvaliti Općinisim tijelima na brzim reakcijama prilikom popravaka i zamjene javne rasvjete prilikom izmjena stupova koje je vršio HEP-a. Za sve dodatne informacije rado stojim na raspolaganju.

Srdačan pozdrav.
S. V.

Poštovani!
Upoznati smo s problematikom nogostupa Duz Petrolejske ceste. Do sada su djelomično izgrađeni nogostupi na dionici Saršoni-Bencani. Problematiku nogostupa ćemo razmatrati tijekom izrade planova za 2009. godinu i Sukladno mogućnostima realizirati nogostupe.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
10/10/2008


Pitanje:Kada cete kupiti Baje da budu češće na raspolaganju? Cesta do autobusne stanice u Skvažićima je neosvjetljena i bez pločnika tako da su djeca iz Benčana na udaru religija vozača. Ne znam tko je odgovoran za crvenu i smjer vožnje autobusa.Garići, Skvažići, Bencani itd. .. većinom rade u Rijeci, djeca idu u školu na Drenovu.Pojačane su linije za Viškovo Većinu tj.za umjesto za Rijeku. Nadam se da cete MI odgovoriti.

Pozdrav.
V. P.

Poštovana,
Ukoliko imate potrebe za postavom većeg broja Baja, molim vas da nam predložite konkretne lokacije (najbolji orijentir za lokaciju je kućni broj). Vaš prijedlog gradnje javne rasvjete i pločnika u naselju Bencani ćemo uzeti u razmatranje prilikom izrade plana izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture u narednom razdoblju.
Molim Vas, da date prijedlog izmjene ili dopune voznog reda linije za Gariće, kako bi ga mogli razmotriti u suradnji s KD Autotrolej.

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.


Pitanje: 
Poštovanje! Zanima me što će se dogoditi sa dijelovima općine Viškovo za koje nije donesen DPU. Naime, imam građevinski teren u Klićima, ali sam dobio informaciju da neću moći dobiti dozvolu za gradnju obiteljske kuće dok se ne donese DPU za to područje.

Hvala i Srdačan pozdrav!
P.V.


Poštovani!
Za područje naselja Klići nije planirana obaveza donošenja DPU-a. Da li donošenja DPU-ova za područja na kojima je planirana obaveza donošenja DPU-a i za ona na kojima nije planirana obaveza donošenja DPU-Prostorni plan se provodi neposredno. Prostorni plan vam je dostupan na internet portalu Općine Viškovo ( Www.opcina-viskovo.hr).

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.


Pitanje Poštovani, interesira me koji je postupak za kupnju ili dobivanje grobnog mjesta na groblju Viškovo, naime vrlo brzo mi ističe privremeno grobno mjesto pokojnog oca na groblju Drenova, kako smo već dvije godine stanovnici Viškova željeli bi se riješiti TRAJNO ovdje viškovskom na groblju,

S postovanjem I.K


Poštovani!
Ukopi na groblju u Viškovu su regulirani Odlukom o groblju Službene novine 17/07. U nastavku navodim članak 16.
"Članak 16.
Upravni odjel će izdati rješenje o korištenju grobnog mjesta korisniku u slijedećim slučajevima:
- Članu uže obitelji pokojnika, ako je član uže obitelji ili pokojnik u trenutku smrti imao prebivalište na području Općine Viškovo.
- Koja trećoj osobi po zakonu ima pravo skrbiti o ukopu pokojnika koji je u trenutku smrti imao prebivalište na području Općine Viškovo.
- Članu uže obitelji pokojnika ili trećoj osobi Koja po zakonu ima pravo skrbiti o ukopu pokojnika, ako je pokojnik ili jedan od roditelja pokojnika u trenutku rođenja pokojnika imao prebivalište na području Općine Viškovo.
- Članu uže obitelji pokojnika ili trećoj osobi Koja po zakonu ima pravo skrbiti o ukopu pokojnika, ako je pokojnik 15. travnja 1993. godine imao prebivalište na području Grada Rijeke (naselje Pehlin i Tibljaši).
- Koja fizičkoj osobi rješenjem suda dobije pravo korištenja grobnog mjesta
- Fizičkoj osobi kojoj postojeći korisnik ugovorom prepusti Korištenje grobnog mjesta.
Rješenje o korišćenju grobnog mjesta Upravni odjel izdaje neposredno nakon smrti pokojnika, prije ukopa, odnosno po pravomoćnom rješenju suda ili ugovoru.
Upravni odjel neće izdati rješenje o korišćenju novog grobnog mjesta Ukoliko je moguć ukop pokojnika u grobno mjesto za koje je već Izdano rješenje. "

S osobitim postovanjem,
Općinski Načelnik
Goran Petrc, prof.
10/10/2008

 

Pitanje  Poštovani,  
Molim Vas informaciju u vezi poreza na tvrtku na području općine Viškovo.   U službenim novinama Br. 29 do 30. studenoga 2001. Članak 17. kaže: "Svaka pravna ili fizička osoba koja se registrira na području Općine Viškovo u I. Godini ne plaća porez na tvrtku, u II. Godini plaća 50 %, a u III. Godini 100 % iznos iz članaka 16. Ove Odluke. Da li je to još uvijek na snazi, a ako nije molim vas informaciju kad je objavljena izmena.  

S poštovanjem.   
Marijana Badurina

Poštovana!
Zadnja izmjena i dopuna Odluke o porezima Općine Viškovo objavljena je u Službenim novinama 35/04 od 12. studenog 2004. godine.

S osobitim poštovanjem,
Općinski načelnik
Goran Petrc, prof.
rujan 2008.


Pitanje: Stanovnik sam Viškova malo više od 2 godine. Naravno da je to kratko vrijeme za neka cjelovitija zapažanja i mišljenja, Međutim bit ću slobodan potpuno dobronamjerno i afirmativno primijetiti i predložiti sljedeće: Smatram da Općina treba posvetiti više pažnje ukupnoj čistoći i izgledu svih naselja. Tu mislim na ukupan estetski izgled i uređenost i javnih i privatnih površina. Svjestan sam da to nije lako postići i da to košta, ali smatram da osmišljeni programi i aktivnosti apsolutno donose pozitivne efekte, tim prije što Općina Viškovo upravo osniva turističku zajednicu, što znači da ima i turističke ambicije, koje idu obavezno sa čistoćom, izgledom i ukupnom uređenošću naselja. Sve ću ilustrirati jednim konkretnim primjerom. Široka i krasna cesta od Plodina prema radnoj zoni i Blažićima ima s obje strane pješačke staze, međutim rubovi tih staza su zarasli u korov (između ostalog i zloglasna ambrozija), a tom cestom prolazi, osim nas stanovnika i puno poslovnih i drugih ljudi koji posjećuju firme u zoni. Nažalost takvih mjesta ima i u samom centru Viškova. Znam da će odgovor možda biti da je riječ o nerazvrstanoj cesti i sl., ali ja smatram da toj temi treba posvetiti daleko veću pažnju pa i sredstva, jer  uređena i čista naselja stvaraju dojam sveukupnog nivoa i standarda življenja, a to Općina kao što je Viškovo i može i zaslužuje. Na kraju ponavljam da mi nije namjera da kritiziram već da jednim možda objektivnijim viđenjem potaknem drugačiji pogled na otvorenu temu.

sa poštovanjem ing.V.Dragišić-Blažići

 

Poštovani!

 Općina Viškovo održava javne površine u skladu s godišnjim programom. Prilikom izrade godišnjeg programa usklađujemo potrebe za održavanjem  javnih površina s raspoloživim financijskim sredstvima za tu namjenu. Pri tome uzmemo u obzir sva naša saznanja o potrebi održavanja pojedinih područja ili dionica nerazvrstanih cesta, a isto tako dragocjene su nam primjedbe i prijedlozi naših mještana.
 Na žalost svjedoci smo svakodnevnim pojavama vandalizma( uništavanja parkovnih površina i objekata komunalne infrastrukture) što predstavlja ne mali trošak za općinu.
 Svakako ćemo uzeti u obzir Vašu sugestiju, kao i sve buduće prijedloge koje nam budete dostavili.
 Smatram da jenaš zajednički cilj, Općina Viškovo prostor ugodan za život svakog našeg mještanina i da zajedno taj cilj možemo postići.

S osobitim poštovanjem,

       Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

rujan 2008.


Pitanje  Poštovani, 

Vlasnik Sam stana na adresi Mavri 23 i imam dva pitanja. Prvo pitanje je: na koji način se i kome se treba obratiti sa zahtjevom za postavljanje javne rasvjetne lampe, pošto nam je parkiralište i cesta do ulaza u zgradu u mraku, inače stup već postoji, potrebno je samo rasvjetno tijelo. Drugo pitanje je djelomično vezano za ovo prvo a radi se o stupu za struju koji je na kutu našeg parkirališta i otežava parkiranje vozila, da li je izvedivo premještanje tog stupa pošto se radi o samo 2-3 metra i na javnome je putu.  

Unaprijed Vam zahvaljujem.
M. U.

 

Poštovani!

Izgradnja i održavanje javne rasvjete je u nadležnosti Općine Viškovo. Smatrajte, da ste podnijeli zahtjev za postavljanje javne rasvjete, koji ćemo riješiti u skladu s našim planovima.
Stup niskonaponske mreže vlasništvo je HEP-a. Radi izmještanja stupa niskonaponske mreže, treba se obratiti HEP-u.

S osobitim poštovanjem,
  Općinski načelnik
  Goran Petrc, prof.
10/10/2008


Pitanje  Poštovani, zanima me koliko iznosi jednokratna novčana naknada za novorođenče, te koji su uvijeti i što je do dokumentacije potrebno za dobiti istu?Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

P.P.

Poštovana!

Jednokratna novčana pomoć za novorođenče iznosi 1.000,00 kuna. Jedini uvjet je da novorođenče ima prebivalište u općini Viškovo, a od dokumentacije je potrebno donijeti:
- žutu knjižicu djeteta koju dobijete u rodilištu
- potvrdu prebivališta djeteta sa MUP-a
- tekući račun ili štednu knjižicu na koju uplaćujemo iznos od 1.000,00 kuna

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

rujan 2008.


 

Pitanje  Poštovani, zanima me koliko iznosi jednokratna novčana naknada za novorođenče, te koji su uvijeti i što je do dokumentacije potrebno za dobiti istu? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

P.P.

Poštovana!

Jednokratna novčana pomoć za novorođenče iznosi 1.000,00 kuna. Jedini uvjet je da novorođenče ima prebivalište u općini Viškovo, a od dokumentacije je potrebno donijeti:
- žutu knjižicu djeteta koju dobijete u rodilištu
- potvrdu prebivališta djeteta sa MUP-a
- tekući račun ili štednu knjižicu na koju uplaćujemo iznos od 1.000,00 kuna

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

rujan 2008.

Pitanje  dobar Dan! U zadnje vrijeme puno vremena provodim razmišljajući o tome da postavim centralno grijanje na staro ulju kada cijene goriva stalno skaču, a sa starim uljem barem mislim da ću te troškove malo smanjiti, pa me zanima je li zakonom zabranjeno imati takav način grijanja ili nije da ne radim takvo što ako ću zbog toga dobiti veliku kaznu tako da mi se onda ne bi isplatilo. Molim vas da mi što prije odgovorite.unaprijed se zahvaljujem

Ž. K.

Poštovani!

Gospodarenje otpadnim uljima je regulirano Pravilnikom o gospodarenju otpadnim uljima NN 124/06, koji je u prilogu.

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

rujan 2008.

 

Pravilnik o gospodarenju otpadnim uljima

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA, PROSTORNOG UREĐENJA I GRADITELJSTVA 2762

Na temelju članka 104. stavka 1. točke 3. alineje 7., Zakona o otpadu (»Narodne novine« broj 178/04 i 111/06) ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i  graditeljstva, donosi

PRAVILNIK
O GOSPODARENJU OTPADNIM ULJIMA
I. OPĆE ODREDBE
Članak 1.

Ovim Pravilnikom propisuje se način gospodarenja otpadnim uljima, obveznici plaćanja naknada, vrste i iznosi naknada koje plaćaju obveznici plaćanja naknada za otpadna ulja, način i rokovi obračunavanja i plaćanja naknada, iznos naknada koje se plaćaju ovlaštenim osobama za sakupljanje otpadnih ulja te druga pitanja u svezi gospodarenja otpadnim uljima.

Članak 2.

(1) Cilj je ovog Pravilnika uspostavljanje sustava skupljanja otpadnih ulja radi oporabe i/ili zbrinjavanja, zaštite okoliša i zdravlja ljudi.
(2) Odredbe ovog Pravilnika ne odnose se na gospodarenje otpadnim uljima koja sadrže PCB-e i PCT-e iznad 30 mg/kg, emulzijama i zauljenim tekućim otpadom koji sadrže u svom sastavu osim otpadnih emulzijskih ulja i ostalih otpadnih ulja i ostale onečišćujuće tvari i vodu.

Članak 3.

Pojedini pojmovi uporabljeni u ovom Pravilniku imaju sljedeće značenje:
1. »Otpadno ulje« je otpadno mazivo ulje i otpadno jestivo ulje.
2. »Otpadno mazivo ulje« je svako mineralno i sintetičko mazivo, industrijsko, izolacijsko (ulje koje se rabi u elektroenergetskim sustavima) i/ili termičko  ulje (ulje koje se rabi u sustavima za grijanje ili hlađenje) koje više nije za uporabu kojoj je prvotno bilo namijenjeno, posebice rabljena motorna ulja, strojna ulja, ulja iz mjenjačkih kutija, mineralna i sintetička maziva ulja, ulja za prijenos topline, ulja za turbine i hidraulička ulja osim ulja koja se primješavaju benzinima kod dvotaktnih motora s unutrašnjim izgaranjem.
3. »Otpadno jestivo ulje« je svako ulje koje nastaje obavljanjem ugostiteljske i  turističke djelatnosti, industriji, obrtu, zdravstvenoj djelatnosti, javnoj upravi i drugim sličnim djelatnostima u kojima se priprema više od 20 obroka dnevno.
4. »Proizvođač ulja« je pravna ili fizička osoba koja uvozi, proizvodi i stavlja na tržište u Republici Hrvatskoj svježa ulja prema ovom Pravilniku.
5. »Posjednik otpadnih ulja« je pravna ili fizička osoba koja posjeduje otpadna  ulja i pri čijem obavljanju djelatnosti stalno ili povremeno nastaju otpadna  ulja.
6. »Oporaba otpadnih ulja« označava postupke materijalne oporabe kojima se  dobivaju novi proizvodi ili omogućuje ponovna uporaba otpadnih ulja ili postupak  termičke obrade odnosno uporaba otpadnih ulja u energetske svrhe.
7. »Materijalna oporaba otpadnih ulja« je svaki postupak oporabe kojim se dobiva  novi proizvod ili se procesom pročišćavanja (rafiniranjem) omogućuje njihova  ponovna uporaba.
8. »Termička obrada otpadnih ulja« je postupak oporabe koji označava uporabu otpadnih ulja kao goriva.
9. »Zbrinjavanje otpadnih ulja« označava postupak konačnog zbrinjavanja otpadnih ulja nekim drugim odgovarajućim propisanim postupkom osim oporabe otpadnih ulja.
10. »Sakupljanje otpadnih ulja« je sakupljanje, privremeno skladištenje, predobrada/kondicioniranje, razvrstavanje i prijevoz otpadnih ulja od posjednika prema ovlaštenim osobama za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja.
11. »Ovlaštena osoba za sakupljanje otpadnih ulja« je pravna ili fizička osoba
koja ima dozvolu za obavljanje djelatnosti sakupljanja otpadnih ulja i ovlaštenik je koncesije za sakupljanje otpadnih ulja.
12. »Ovlaštena osoba za obavljanje djelatnosti oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih ulja« je pravna ili fizička osoba koja ima dozvolu za obavljanje djelatnosti oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih ulja i ovlaštenik je koncesije za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja.
13. »Naknada zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja« je naknada koju plaćaju uvoznici svježeg mazivog ulja u Republiku Hrvatsku ili proizvođači svježeg mazivog ulja u Republici Hrvatskoj - obveznici plaćanja naknade, prilikom stavljanja na tržište svježeg mazivog ulja kao posebnog proizvoda.
14. »Stavljanje na tržište svježih mazivih ulja« je uvoz svježih mazivih ulja u carinski prostor Republike Hrvatske i/ili snabdjevanje ili stavljanje na raspolaganje svježih mazivih ulja, bilo u zamjenu za plaćanje ili besplatno pravnim i/ili fizičkim osobama unutar Republike Hrvatske.
15. »Naknada ovlaštenom sakupljaču otpadnih mazivih ulja« je naknada koju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (u daljnjem tekstu Fond) plaća za sakupljanje otpadnih mazivih ulja ovlaštenom sakupljaču otpadnih mazivih ulja. U naknadu je uključen porez na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu PDV).
16. »Naknada ovlaštenom sakupljaču otpadnih jestivih ulja« je naknada koju Fond plaća za sakupljanje otpadnih jestivih ulja ovlaštenom skupljaču otpadnih jestivih ulja. U naknadu je uključen PDV.
17. »Prateći list« je obrazac propisan Pravilnikom o vrstama otpada.
18. »Dokument o prometu i Prateći list o prekograničnom prometu neopasnim otpadom« su obrasci propisani Uredbom o nadzoru prekograničnog prometa otpadom.

 

II. GOSPODARENJE OTPADNIM ULJIMA
Članak 4.

(1) Gospodarenje otpadnim uljima je skup mjera koje obuhvaćaju sakupljanje otpadnih ulja radi materijalne oporabe ili korištenja u energetske svrhe ili nekog drugog načina konačnog zbrinjavanja kada ih nije moguće oporabiti.
(2) Pravo obavljanja djelatnosti gospodarenja otpadnim uljima stječe se temeljem dozvole koja se pribavlja sukladno Zakonu o otpadu.
(3) Pravo osobe ovlaštene za sakupljanje otpadnih ulja stječe se koncesijom za sakupljanje otpadnih ulja na temelju Zakona o otpadu
(4) Pravo osobe ovlaštene za obavljanje djelatnosti oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih ulja stječe se koncesijom za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja na temelju Zakona o otpadu.

Članak 5.

(1) Gospodarenje otpadnim uljima mora se provoditi na način kojim se ne dovodi u opasnost ljudsko zdravlje i okoliš.
(2) Prilikom gospodarenja otpadnim uljima zabranjeno je:
1. ispuštanje otpadnih ulja u površinske vode, podzemne vode, priobalne vode i drenažne sustave;
2. odlaganje i/ili ispuštanje otpadnih ulja koje šteti tlu te svako nekontrolirano ispuštanje ostataka od obrade otpadnih ulja;
3. oporaba i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja koji uzrokuju onečišćenje zraka iznad razine propisane važećim propisima i utječu na zdravlje ljudi i biljni i životinjski svijet.
4. sakupljanje otpadnih ulja u spremnike koji nisu propisano opremljeni za prihvat otpadnih ulja.

Sakupljanje otpadnih ulja

Članak 6.

Posjednici otpadnih ulja dužni su osigurati sakupljanje i privremeno skladištenje otpadnih ulja nastalih njihovom djelatnošću.

Članak 7.

(1) Zabranjeno je miješanje otpadnih ulja različitih kategorija, miješanje sa drugim otpadom kao i miješanje s opasnim otpadom koji sadrži PCB/PCT.
(2) Dozvoljeno je mješanje samo otpadnih ulja I. i II. kategorije prema članku 21. ovog pravilnika koja se predaju ovlaštenom sakupljaču za otpremu na termičku obradu.

Članak 8.

Spremnici za sakupljanje otpadnog mazivog ulja moraju biti nepropusni i zatvoreni i uz propisanu oznaku ključnog broja otpadnog ulja moraju nositi i oznaku kategorije otpadnog ulja.

Članak 9.

(1) Posjednici otpadnih jestivih ulja, dužni su osigurati da se otpadna jestiva ulja, koja nastanu pripremom hrane skupljaju odvojeno od drugog otpada u posebnim spremnicima.
(2) Spremnici za sakupljanje otpadnog jestivog ulja moraju biti nepropusni i zatvoreni i nositi oznaku ključnog broja otpadnog jestivog ulja.

Oporaba i zbrinjavanje otpadnih ulja

Članak 10.

(1) Materijalna oporaba otpadnih ulja ima prednost pred ostalim načinima oporabe.
(2) U slučaju da se otpadna ulja ne oporabljuju materijalnom oporabom već oporabljuju termičkom obradom, mora se osigurati da se termička obrada obavlja prema propisima koji uređuju područje zaštite okoliša u energetskim i
proizvodnim postrojenjima instalirane snage uređaja veće ili jednake 3MW.
(3) U slučaju da se otpadna ulja ne oporabljuju niti jednim od postupaka iz
stavka 1. i 2. ovoga članka, mora se osigurati da se otpadna ulja konačno zbrinu nekim drugim odgovarajućim propisanim postupkom zbrinjavanja.

Članak 11.

Termička obrada otpadnih ulja odnosno uporaba otpadnih ulja kao goriva mora se obavljati na način da se poštuju granične vrijednosti emisija propisane posebnim propisom.

Članak 12.

Materijalna oporaba otpadnih ulja koji sadrže poliklorirane bifenile (PCB-e) i poliklorirane terfenile (PCT-e) može se dopustiti ukoliko postupci materijalne oporabe omogućuju da se PCB-i i PCT-i unište ili smanje na način da ulja
dobivena materijalnom oporabom ne sadrže PCB-e i PCT-e iznad najviše dopuštene granice od 5 mg/kg.

Članak 13.

Pepeo, mulj i drugi otpad koji nastane nakon oporabe i/ili zbrinjavanja ili ponovne uporabe otpadnih ulja mora se zbrinuti u skladu s posebnim propisima.

III. SUSTAV GOSPODARENJA OTPADNIM ULJIMA
Članak 14.

(1) Proizvođač ulja dužan je u suradnji s Fondom redovno obavještavati prodavatelja ulja o načinu i mjestima skupljanja otpadnih ulja na način da se izbjegne nastajanje rizika i opasnosti po okoliš i zdravlje ljudi.
(2) Prodavatelj koji prodaje svježe ulje dužan je osigurati kupcu obavijest iz stavka 1. ovoga članka o mjestu na kojem može predati svoje otpadno ulje bez naplate naknade.

Članak 15.

(1) Posjednik otpadnih ulja dužan je predati otpadna ulja ovlaštenom sakupljaču otpadnih ulja uz popunjeni prateći list.
(2) Prilikom preuzimanja otpadnih ulja od posjednika ulja, ovlašteni sakupljač otpadnih ulja dužan je ovjeriti prateće listove.

Članak 16.

(1) Ovlašteni sakupljač otpadnih ulja dužan je preuzeti otpadna ulja od posjednika otpadnih ulja bez naknade.
(2) Ovlašteni sakupljač otpadnih ulja dužan je otpadna ulja predati ovlaštenoj tvrtki za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja.
(3) U slučaju da za sakupljena otpadna ulja na području Republike Hrvatske ne postoji ovlaštena tvrtka za materijalnu oporabu i/ili termičku obradu i/ili
zbrinjavanje otpadnih ulja ovlašteni sakupljač dužan je, uz prethodnu suglasnost Fonda, organizirati oporabu i/ilizbrinjavanje predmetnog otpada izvan Republike Hrvatske i ima pravo na pokriće troškova na teret posjednika.

Članak 17.

(1) Ovlaštena tvrtka za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja dužna je preuzeti sakupljena otpadna ulja od ovlaštenog sakupljača otpadnih ulja bez naknade.
(2) Prilikom preuzimanja otpadnih ulja od ovlaštenog sakupljača otpadnih ulja, ovlaštena tvrtka za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja dužna je ovjeriti prateće listove.
(3) Ovlaštena tvrtka za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja mora imati propisano skladište/spremnike za prihvat sakupljenih otpadnih ulja koje omogućuje obavljanje djelatnosti oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih ulja redovito i bez zastoja.

Članak 18.

(1) Posjednici otpadnih ulja i svi koji gospodare otpadnim uljima dužni su voditi Očevidnik nastanka i tijeka otpadnih ulja (ONTOU).
(2) Očevidnik iz stavka 1. ovog članka se vodi na propisanom obrascu, koji je prikazan u Dodatku II. ovoga Pravilnika.
(3) Uz Očevidnik iz stavka 1. ovoga članka posjednik otpadnih ulja dužan je za svaku godinu voditi evidenciju o ukupnim količinama kupljenog svježeg ulja, količinama proizvedenog otpadnog ulja, količinama predanim ovlaštenim osobama za gospodarenje otpadnim uljima i ostalim podacima prema posebnim propisima.

Članak 19.

(1) Ovlaštena osoba za sakupljanje otpadnih ulja obvezna je voditi evidenciju o količini i vrsti sakupljenih otpadnih ulja, te o količini i vrsti otpadnog ulja kojeg je predala ovlaštenoj osobi za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja.
(2) Ovlaštena osoba za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja obvezna je voditi evidenciju o količini prihvaćenog i oporabljenog i/ili zbrinutog otpadnog ulja.
(3) Osobe ovlaštene za sakupljanje i oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja dužne su Agenciji za zaštitu okoliša i inspekciji zaštite okoliša Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, svaka tri mjeseca dostaviti izvješće na propisanom obrascu iz Dodataka III., IV. i V. i VI. ovog pravilnika s podacima o: sakupljenim vrstama i količinama otpadnih ulja koje su predane ovlaštenoj osobi za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja i vrsti i količini oporabljenog i/ili zbrinutog otpadnog ulja i vrsti i količini izvezenog otpadnog ulja iz Republike Hrvatske.
(4) U slučaju izvoza otpadnih ulja na oporabu i/ili zbrinjavanje, uz izvješće iz stavka 3. ovog članka, ovlašteni sakupljač mora dostaviti dokaz da je otpad oporabljen i/ili zbrinut što dokazuje ovjerenim obrascem Dokumenta o prometu
i/ili ovjerenim obrascem Pratećeg lista za prekogranični promet neopasnim otpadom.

Kategorije otpadnih mazivih ulja

Članak 20.

(1) Svježa maziva ulja u smislu gospodarenja otpadnim mazivim uljima svrstana su prema tarifnim oznakama iz Uredbe o carinskim tarifima prema Dodatku I. ovoga Pravilnika.
(2) U svježa maziva ulja iz stavka 1. ovog članka ne svrstavaju se svježa maziva ulja i tekućine i njima srodni proizvodi koji su biljnog ili životinjskog podrijetla i razgradljivost čijih je sastavnih dijelova i dodataka najmanje 60%
što se dokazuje odgovarajućim certifikatom ili analizom akreditiranog laboratorija za analizu svojstava ulja biljnog ili životinjskog podrijetla.

Članak 21.

Prema stupnju onečišćenja, otpadna maziva ulja se razvrstavaju u četiri kategorije:
I. kategorija – otpadna ulja mineralnog porijekla sa sadržajem halogena ispod 0,2% i ukupnim polikloriranim bi- i terfenilima ispod 20 mg/kg. Ova se ulja mogu obraditi i ponovo koristiti za proizvodnju svježih ulja.
II. kategorija – otpadna ulja mineralnog, sintetičkog i biljnog porijekla sa sadržajem halogena iznad 0,2% i ispod 0,5% i ukupnim polikloriranim bi- i terfenilima iznad 20 mg/kg i ispod 30 mg/kg. Ova se ulja mogu koristiti kao
gorivo u energetskim i proizvodnim postrojenjima instalirane snage uređaja veće ili jednake 3 MW ili u pećima za proizvodnju klinkera u tvornicama cementa.
III. kategorija – otpadna ulja nepoznatog porijekla i sva druga otpadna ulja sa sadržajem halogena iznad 0.5 %, ukupnim polikloriranim bi- i terfenilima iznad 30 mg/kg i plamištem ispod 550 C. Ova se ulja moraju spaljivati u pećima za
spaljivanje opasnog otpada minimalne djelotvornosti 99,99 %.
IV. kategorija – poliglikoli/oliglikoli, otpadna ulja na bazi poliglikola/oliglikola koja se radi nemiješanja s ostalim uljima I. i II.
kategorije i posebnih zahtjeva u postupku odstranjivanja moraju skupljati i oporabiti i/ili zbrinuti odvojeno.

IV. NAKNADA ZBRINJAVANJA OTPADNH MAZIVIH ULJA
Članak 22.

(1) Obveznici plaćanja naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja plaćaju naknadu zbrinjavanja na uvoz svježih mazivih ulja u Republiku Hrvatsku, odnosno na svježa maziva ulja proizvedena u Republici Hrvatskoj prilikom stavljanja na
tržište svježeg mazivog ulja kao posebnog proizvoda.
(2) Naknada se plaća Fondu.
(3) Obveznici plaćanja naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja ne plaćaju naknadu kod uvoza baznih svježih ulja iz Dodatka I. ovog Pravilnika koja se isključivo koriste kao potrebna sirovina za proizvodnju novih svježih ulja u
Republici Hrvatskoj i proizvodnju drugih proizvoda gdje nakon uporabe takvih proizvoda ne nastaju otpadna ulja.

Članak 23.

(1) Osnova za obračun naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja je litra ulja.
(2) Naknada zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja plaća se Fondu za uvezena i/ili
proizvedena svježa maziva ulja prema Dodatku I. ovog Pravilnika u iznosu od 1,00 kn/litri svježeg mazivog ulja.

Članak 24.

(1) Naknadu iz članka 23., stavka 2. kod uvoza svježih mazivih ulja iz ovoga Pravilnika obračunava Fond na temelju jedinstvene carinske deklaracije (JCD) ili na drugi odgovarajući način u dogovoru s Carinskom upravom, a naknadu na
proizvedena svježa ulja obračunava Fond prilikom stavljanja na tržište u Republici Hrvatskoj na temelju podataka prema članku 25. ovoga Pravilnika
(2) Jedinstvene carinske deklaracije (JCD) Ministarstva financija – Carinska uprava dostavlja Fondu na način i u rokovima koji će se posebnim ugovorom utvrditi s Fondom.
(3) Na temelju podataka iz stavka 1. i 2. ovoga članka Fond donosi rješenje obvezniku plaćanja naknade o visini naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja.
(4) Protiv rješenja Fonda može se izjaviti žalba Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u roku od 8 dana od dana dostave rješenja.

Članak 25.

(1) O uvozu ili stavljanju na tržište svježeg mazivog ulja ili izvozu svježih mazivih ulja iz Republike Hrvatske obveznik plaćanja naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja dužan je voditi poslovnu evidenciju.
(2) Podaci iz evidencije dostavljaju se Fondu na posebnom obrascu.
(3) Sadržaj i način vođenja obrasca odredit će Fond.

Članak 26.

(1) Obveznik plaćanja naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja koji u tijeku poslovne godine izveze određenu količinu svježih mazivih ulja ima pravo na povrat naknade za izvezenu količinu svježih mazivih ulja na temelju jedinstvene
carinske deklaracije.
(2) Za izvezenu količinu svježih mazivih ulja obveznik plaćanja ostvaruje pravo na povrat plaćene naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja po litri izvezenog svježeg mazivog ulja umanjene za 2% iznosa radi manipulativnih troškova.
(3) Za ostvarenje prava iz st. 1. i 2. ovog članka obveznik plaćanja naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja mora dokazati Fondu da je za svježa maziva ulja koje je izvezao, platio naknadu zbrinjavanja prilikom uvoza tih svježih
mazivih ulja u Republiku Hrvatsku.

V. OBRAČUNAVANJE TROŠKOVA GOSPODARENJA OTPADNIM ULJIMA OVLAŠTENIM SKUPLJAČIMA
Članak 27.

Ovlašteni skupljači otpadnih ulja imaju pravo na naknadu troškova za gospodarenje otpadnim uljima.

Članak 28.

Pod troškovima gospodarenja otpadnim mazivim uljima podrazumijeva se naknada za sakupljanje otpadnih mazivih ulja koja obuhvaća troškove sakupljanja, predobrade/kondicioniranja, privremenog skladištenja i prijevoza otpadnih
mazivih ulja do mjesta oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja.

Članak 29.

(1) Naknada za sakupljanje ovlaštenom skupljaču otpadnih mazivih ulja za sakupljene i predane količine otpadnih mazivih ulja iznosi 1,00 kn/litri.
(2) Pored naknade iz stavka 1. ovoga članka ovlašteni skupljač otpadnih mazivih ulja ima pravo na naknadu stvarnih troškova trajektnog prijevoza, uz predočenje računa.

Članak 30.

Pod troškovima gospodarenja otpadnim jestivim uljima podrazumijeva se naknada za sakupljanje otpadnih jestivih ulja koja obuhvaća troškove sakupljanja, predobrade/kondicioniranja, privremenog skladištenja i prijevoza otpadnih
jestivih ulja do mjesta oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih jestivih ulja.

Članak 31.

(1) Naknada za sakupljanje ovlaštenom sakupljaču otpadnih jestivih ulja za sakupljene i predane količine otpadnih jestivih ulja iznosi 0,4 kn/litri.
(2) Pored naknade iz stavka 1. ovoga članka ovlašteni sakupljač otpadnih jestivih ulja ima pravo na naknadu stvarnih troškova trajektnog prijevoza, uz predočenje računa.

Članak 32.

(1) Fond vodi evidenciju o proizvođačima i količini svježeg mazivog ulja stavljenog na tržište.
(2) Fond vodi evidenciju o ovlaštenim osobama za sakupljanje otpadnih ulja i ovlaštenim osobama za oporabu i/ili zbrinjavanje otpadnih ulja.

VII. PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 33.

(1) Proizvođač je dužan do 15. veljače 2007. godine dostaviti Fondu popunjeni obrazac prema članku 25. ovog Pravilnika s podacima o proizvedenim i uvezenim količinama svježih mazivih ulja stavljenih na tržište Republike Hrvatske za
razdoblje od 1. siječnja 2006. do 31. prosinca 2006. godine i za siječanj 2007. godine.
(2) Fond će temeljem podataka za siječanj 2007.godine iz stavka 1. ovog članka obračunati obveze proizvođača.
(3) Način vođenja obrasca iz članka 25. stavka 2. ovoga Pravilnika odredit će Fond u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.
(4) Obveza plaćanja naknade zbrinjavanja otpadnih mazivih ulja iz članka 23. započinje 1. siječnja 2007. godine.
(5) Obveze i prava sakupljanja i oporabe i/ili zbrinjavanja otpadnih ulja započinju danom sklapanja ugovora ovlaštenika koncesije s Fondom, ali ne prije 1. siječnja 2007.

Članak 34.

Dodaci I., II., III., IV., V., VI. tiskani su uz ovaj Pravilnik i čine sastavni
dio ovog Pravilnika.

Članak 35.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave u« Narodnim novinama«

Klasa: 351-01/06-04/42
Urbroj: 531-08-1-06-1
Zagreb, 9. studenoga 2006.

Ministrica
Marina Matulović Dropulić, dipl. ing. arh., v. r.
 

DODATAK I.
 
TARIFNE OZNAKE MAZIVIH ULJA PREMA UREDBI O CARINSKOJ TARIFI ZA KOJE SE PLAĆA
NAKNADA ZBRINJAVANJA OTPADNIH MAZIVIH ULJA PREMA OVOM PRAVILNIKU
 
  

   Naftna ulja i ulja dobivena iz bitumenskih minerala, osim sirovih; 
    proizvodi što nisu spomenuti niti uključeni na drugom mjestu, što sadrže 
    70 % ili više masenog udjela naftnih ulja ili ulja dobivenih iz 
    bitumenskih minerala, što čine osnovne sastojke tih ulja osim otpadnih
ulja
      □ 2710 19 81 – motorna ulja, kompresorska ulja za podmazivanje, turbinska
      ulja za podmazivanje
      □ 2710 19 83 – tekućine za hidrauliku
      □ 2710 19 87 – ulja za mjenjače i reduktore
      □ 2710 19 91 – ulja za obradu kovina, za odjeljivanje kalupa, ulja protiv
      korozije
      □ 2710 19 93 – elektroizolacijska ulja
      □ 2710 19 99 – ostala ulja za podmazivanje i ostala ulja i masti
      Pripravci za podmazivanje (uključujući one na osnovi reznog ulja i
      pripravci za otpuštanje vijaka i matica, pripravci protiv hrđe i korozije
      te pripravci za odvajanje kalupa na osnovi sredstava za podmazivanje) i
      pripravci što se rabe za pouljivanje i mašćenje tekstila, kože, krzna ili
      drugih materijala, ali isključujući pripravke što sadrže 70 % ili više
      masenih udjela naftnih ulja ili ulja dobivenog iz bitumenskih minerala,
      kao osnovnih sastojaka.
      □ 3403 19 91 – pripravci za podmazivanje strojeva, uređaja i vozila
      □ 3403 19 99 – ostalo
      □ 3403 99 10 – pripravci za podmazivanje strojeva, uređaja i vozila –
      ostalo
      □ 3403 99 90 – ostalo
      □ 3819 00 00 – tekućine za hidrauličke kočnice i ostale pripremljene
      tekućine za hidraulički prijenos što ne sadrže ili sadrže manje od 70 %
      masenog udjela naftnog ulja ili ulja dobivenih iz bitumenskih minerala


 
DODATAK II.

OČEVIDNIK NASTANKA I TIJEKA OTPADNIH ULJA (ONTOU)
OČEVIDNIK NASTANKA I TIJEKA OTPADNIH ULJA
DJELATNOST

Posjednik □ Sakupljač □ Osoba za oporabu i/ili zbrinjavanje □
 PODACI O TVRTKINaziv tvrtke     
Adresa     
Matični broj    
       
      Ključni brojKategorija otpadnih ulja
      DatumKoličina svježih uljaKoličina proizvedenih otpadnih uljaKoličina
      predanih otpadnih uljaKoličina preuzetih otpadnih ulja (dio za sakupljača
      i osobu za oporabu i/ili zbrinjavanje)
      SakupljačuPredano na oporabu i/ili zabrinjavanjeSakupljenoPredano na
      oporabu i/ili zabrinjavanjeOporabljeno/zbrinuto

                           
      UKUPNO       

                                                                             
  
                                      DODATAK III.

IZVJEŠĆE SAKUPLJAČA OTPADNIH MAZIVIH ULJA ISOMU
Za __________mjesec_________godine

                                    I. DIO: PODACI O SAKUPLJAČU
 
Ime sakupljača (tvrtka):________________________________
Adresa: ____________________________________________
Osoba za kontakt: ____________________________________
Telefon:____________________________________________
Faks: ______________________________________________
e-mail adresa: _______________________________________
Matični broj: ________________________________________
Ključni broj otpada:___________________________________
 
                                    II. DIO: IZVJEŠĆE O KOLIČINAMA

SAKUPLJENO OTPADNIH MAZIVIH ULJA ____________litara,
A. Predano na oporabu i/ili zbrinjavanje □:
Na materijalnu oporabu □ Na termičku obradu □ Na zbrinjavanje □
Naziv tvrtke za zbrinjavanje: ____________________________
1. _______________ količina __________ litara, datum _____
2. _______________ količina __________ litara, datum _____
3. _______________ količina __________ litara, datum _____
4. _______________ količina __________ litara, datum _____
UKUPNO PREDANO NA OBRAĐIVANJE: ______________litara

B. Izvezeno na oporabu i/ili zbrinjavanje □
Predano na zbrinjavanje:
Na materijalnu oporabu □ Na termičku obradu □ Na zbrinjavanje □
Naziv tvrtke za oporabu i/ili zbrinjavnje: ___________________
1. _______________ količina __________ litara, datum _____
2. _______________ količina __________ litara, datum _____
3. _______________ količina __________ litara, datum _____
4. _______________ količina __________ litara, datum _____
UKUPNO PREDANO NA OPORABU I/ILI ZBRINJAVANJE: _____________________litara
Mjesto:__________                        Potpis:
Datum:__________                       MP
                              

                              DODATAK IV.
 
IZVJEŠĆE TVRTKE ZA OPORABU I/ILI ZBRINJAVANJE
               OTPADNIH MAZIVIH ULJA IOOMU
Za __________mjesec_________godine

                I. DIO: PODACI O TVRTKI ZA OPORABU I/ILI
                                     ZBRINJAVANJE
Ime (tvrtka): ________________________________________
Adresa: ____________________________________________
Osoba za kontakt: ____________________________________
Telefon: ____________________________________________
Faks: ______________________________________________
e-mail adresa: _______________________________________
Matični broj: ________________________________________
Ključni broj otpada: ___________________________________

                II. DIO: IZVJEŠĆE O PREUZETIM I OPORABLJENIM
                        I/ILI ZBRINUTIM KOLIČINAMA OTPADNIH
                                                MAZIVIH ULJA
Preuzeto od sakupljača  ____________________litara
Postupak oporabe i/ili zbrinjavanja: ___________________litara
Zbrinuto ukupno: ____________________litara
Mjesto:__________     Potpis:
Datum:__________     MP

                                              
                                                  DODATAK V.
 
IZVJEŠĆE SAKUPLJAČA OTPADNIH JESTIVIH ULJA ISOJU
Za __________mjesec_________godine

                                        I. DIO: PODACI O SAKUPLJAČU
Ime sakupljača (tvrtka): ________________________________
Adresa: ____________________________________________
Osoba za kontakt: ____________________________________
Telefon: ____________________________________________
Faks: ______________________________________________
e-mail adresa: _______________________________________
Matični broj: ________________________________________
Ključni broj otpada: ___________________________________

                                        II. DIO: IZVJEŠĆE O KOLIČINAMA
SAKUPLJENO OTPADNIH JESTIVIH ULJA _____________litara
A. Predano na oporabu i/ili zbrinjavanje□:
na materijalnu oporabu □ na termičku obradu □ na zbrinjavanje □
Naziv tvrtke za oporabu i/ili zbrinjavanje: ___________________
________________________________________________
1. _______________ količina __________ litara, datum _____
2. _______________ količina __________ litara, datum _____
3. _______________ količina __________ litara, datum _____
4. _______________ količina __________ litara, datum _____
UKUPNO PREDANO NA OPORABU I/ILI ZBRINJAVANJE:______
_______________litara
B. Izvezeno na oporabu i/ili zbrinjavanje □
Predano na zbrinjavanje:
na materijalnu oporabu □ na termičku obradu □ na zbrinjavanje □
Naziv tvrtke za oporabu i/ili zbrinjavanje:____________________
1. _______________ količina __________ litara, datum ______
2. _______________ količina __________ litara, datum ______
3. _______________ količina __________ litara, datum ______
4. _______________ količina __________ litara, datum ______
UKUPNO PREDANO NA OPORABU I/ILI ZBRINJAVANJE:_______
______________litara
Mjesto:__________                        Potpis:
Datum:__________                       MP
 
 
                                              DODATAK VI.

IZVJEŠĆE TVRTKE ZA OPORABU I/ILI ZBRINJAVANJE OTPADNIH JESTIVIH ULJA
Za __________mjesec_________godine

                I. DIO: PODACI O TVRTKI ZA OPORABU I/ILI ZBRINJAVANJE
Ime (tvrtka):_________________________________________
Adresa: ____________________________________________
Osoba za kontakt: _____________________________________
Telefon: ____________________________________________
Faks: ______________________________________________
e-mail adresa: ________________________________________
Matični broj: _________________________________________
Ključni broj otpada: ____________________________________

                II. DIO: IZVJEŠĆE O PREUZETIM I OPORABLJENIM
            I/ILI ZBRINUTIM KOLIČINAMA OTPADNIH JESTIVIH ULJA
Preuzeto od skupljača ____________________________ litara
Postupak oporabe i/ili zbrinjavanja:___________________ litara
Zbrinuto ukupno: ________________________________ litara
Mjesto:__________                        Potpis:
Datum:__________                       MP

 

Pitanje  Dobar Dan, kao što vjerovatno znate u tijeku su radovi na cesti u Gornjim Srokima, do pravca Vozišća prema vatrogasnom domu DVD Halubjan i dalje.   Cesta nam je već tjednima prokopana, i drago nam je da se radi, međutim zanima me da li postoji mogućnost da se ista, nakon iskopavanja, zatrpa malo sitnijim kamenjem ili pijeskom, kako bi promet bio donekle normalan i kako ne bi uništavali svoja osobna vozila. Naime, iskopi su neograđeni, vjerovatno da se izbjegne postavljanje semafora, ali su zatrpani  krupnim kamenjem, pa je nemoguće Po njima voziti.Iskreno se nadam da će cesta po završetku radova konačno biti adekvatno zakrpana i asfaltirana, budući da je i prije radova bila jedna do gorih cesta u Općini. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.     

S poštovanjem, M.Š.

Poštovana!

 Na spomenutoj dionici županijske ceste izvode se radovi na polaganju komunikacijske mreže(investitor T-Com) i plinske mreže (investitor Energo). Obzirom, da se radi o cesti čije je održavanje u nadležnosti Županijske uprave za ceste(ŽUC), a investitori su navedena poduzeća, Općina Viškovo je posredno uključena u cijeli posao. Općina Viškovo je inzistirala da radovi budu, koliko je moguće prije i urednije obavljeni.
 Uza sav trud koji je uložen svaki posao zahtjeva neko vrijeme. Upravo ovih dana se izvode radovi na asfaltiranju prekopa, čime će posao po postupno po dionicama biti u potpunosti dovršen. Vašu sugestiju o privremenom saniranju prekopa sitnijim materijalom, ćemo u buduće imati u vidu kod izvođenja sličnih poslova.

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

kolovoz, 2008.


 

Pitanje  Naknade vlasnicima stambenih i stambeno-poslovnih objekata u krugu do 500 metara od deponija Viševac. Pošto nismo u mogućnosti dostaviti dokumentaciju koju ste zatražili a koju smo mi zatražili do gruntovnice nećemo vam moći dostaviti jedno izvjesno vrijeme pa vas obavještavamo o tome.      Zahvalujemo vam na razumijevanju.Hvala

Lj. M.

 

Poštovani!

  Ukoliko vlasnici nekretnina nisu dostavili potpunu dokumentaciju, ne svojom krivnjom, nego iz razloga nedobivanja postojeće, tražene dokumentacije od nadležnih županijskih ili državnih tijela, rok im je produžen, sve dok ne dobiju traženu dokumentaciju.

S osobitim poštovanjem,

                                                 

S osobitim poštovanjem,

       Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

srpanj, 2008.


 

Pitanje Poštovani,  Tko je odgovoran za uvođenje novih telekomunikacijskih operatera u centralu tj. Pristup lokalnoj petlji, budući DA nam nije omogućeno korištenje alternativnih operatera? Mislim DA ova činjenica narušava potencijal razvoja općine.      

Hvala, L. Ž.


Poštovani!

  Molim Vas, da pojasnite Vaše pitanje, kako bismo Vam mogli na njega odgovoriti. O kojim se operaterima radi i molim pojašnjenje pojma "lokalna petlja".

S osobitim poštovanjem,

       Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

srpanj, 2008.


 

Pitanje već mjesecima čekamo najobičniju izmjenu žarulje na rasvjetnom stupu kod broja 11 "najbolja općina"?

S. Ž.

 

Poštovani,
Problem rasvjete, rješavali smo u suradnji s HEP-om (u nadležnosti HEP-a) i danas (24. 07. 2008) bi trebao biti riješen.
Ukoliko imate bilo kakvih daljnjih primjedbi i prijedloga, slobodno nam ih dojavite, kako bismo zajedno bili još i bolji.

  
S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

srpanj, 2008.


 

Pitanje Molim da mi odgovorite koji su uvjeti za dodjelu stipendije u akademskoj godini 2008./2009. i do kada treba dostaviti molbu i potrebne dokumente. Namjeravam studirati izvan naše Županije i to studij fizike u Zagrebu.

Unaprijed zahvalna 

A. M.

 

Poštovana!

Osnovni uvjet za dobivanje stipendije uz prebivalište na području Općine je prosjek ocjena u prethodne dvije godine 4,5. Javni natječaj za dodjelu stipendija će biti objavljen tijekom mjeseca rujna u Novom Listu, Glasniku Općine Viškovo i na WEB stranici Općine Viškovo.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik

         Goran Petrc, prof.

srpanj, 2008.


 

Pitanje  Poštovani, zanima me cijena i mogućnosti plaćanja priključenja stana na gore navedenoj adresi na gradski plin. Cijevi u stanu postoje, treba dakle samo priključak.  

Pozdrav,   N. P.


Poštovana!

Predlažem Vam, da se za priključenje na plinsku mrežu obratite poduzeću ENERGO Rijeka, obzirom, da se to poduzeće bavi distribucijom plina na području Grada Rijeke i Općine Viškovo.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik

         Goran Petrc, prof.

lipanj, 2008.

 


 

Pitanje: Poštovani, ovo je više inicijativa nego pitanje. Radi se o mladima u našoj općini kojih ima nemali broj, a kojima se za njihove potrebe, u smislu slobodnog vremena i potrošnje silne energije koju imaju, ništa ili vrlo malo nudi. Vidim, za starije niču boćališta, za najmlađe je izgrađeno nekoliko parkova s ljuljačkama, što je sve u redu, Ali za adolescente i mlade nema ništa osim ulice i kafića, te nekoliko sportskih aktivnosti (koje se plaćaju). Ideja je, naime, da se, po uzoru na male parkove, izgradi nekoliko, barem polovica košarkaških igrališta po naseljima gdje bi se malo veća djeca mogla razonoditi.

S. N.

 

Poštovani!

Obavještavam Vas, kako je u našem planu izgradnja igrališta za košarku, odbojku i mali nogomet po našim naseljima. U tom smislu razmatramo nekoliko lokacija. Ukoliko imate prijedlog neke lokacije (po mogućnosti u Općinskom vlasništvu) molim Vas da nam je predložite.


S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik

         Goran Petrc, prof.

lipanj, 2008.

 


 

Pitanje: Draga gospodo! Ovo pitanje se ne odnosi samo na načelnika, nego i na Općinsko vijeće i poglavarstvo. Dakle, pitanje glasi: Kada će se konačno nešto poduzeti od vaše strane, da se KD Čistoći NAREDI zatrpavanje smeća na deponiju? Zar je potrebno da mi koji stanujemo u njegovoj blizini svaki dan uživamo u izvanrednim mirisima koje nam dolaze sa deponija koji se već mjesecima ne zatrpava, odnosno pokriva slojem zemlje. Što će tek da bude kada zatopli i kada prošire deponij uz vaš blagoslov? Što će te poduzeti?

D. B.


Odgovor:
Kao odgovor na postavljeno pitanje želimo istaknuti da KD Čistoći nije potrebno narediti da se deponirani otpad prekriva, jer se to radi kontinuirano i planski.
U mjesecu svibnju realiziran je plan prekrivanja centralnog polja, nasipavanje i popravak ceste do vrha deponija za što je potrebno preko 800 m3 nasipnog materijala.
Plan u mjesecu lipnju predviđa prekrivanje sjevernog i sjeverozapadnog polja (tzv. Dolac) ispod dalekovoda. Pri kraju je traženje nasipnog materijala te očekujemo nastavak prekrivanja početkom lipnja.
Također treba istaknuti da je KD Čistoća u svibnju obavila tretiranje tzv. Dolca novom tehnologijom EMB (anaerobne i aerobne bakterije) čime se znatno smanjuju neugodni mirisi. Do sada su obavljena 3 takva tretmana.
Inače, za smanjenje neugodnih mirisa u zadnje 3 godine upotrebljavamo CPBA sredstvo, kako za tretiranje deponija, tako i za pranje kontejnera. U planu za ljetni i jesenski period su 10 takvih tretmana.

Srdačan pozdrav
Zlatko Štok
direktor KD Čistoća, d.o.o.

 

Pitanje  U kojoj je fazi plinifikacija u općini Viškovo? Konkretnije kada je predviđeno prikapčanje i mogućnost korištenja plina u ulici Vrtače u Marčeljima?   Unaprijed hvala


Poštovana!

 Sukladno Zakonu o tržištu plina u tijeku je postupak dodjele koncesije za opskrbu plinom područja Općine Viškovo. Koncesiju za opskrbu plinom dodjeljuje Primorsko-goranska županija.
Dinamika izgradnje plinske mreže biti će dogovorena po dodjeli koncesije. Prema postojećim planovima radovi na plinifikaciji Općine bi trebali započeti u tijeku 2009. godine. Za sada je nemoguće odgovoriti na pitanje vezano za datum plinifikacije područja Vrtača.

S osobitim poštovanjem,

Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

9. lipanj 2008.


Pitanje Poštovani, u ulici Gornji Jugi radi se na uvođenju plina prema Donjim Jugima, što je za svaku pohvalu. Ipak, javljam Vam se ogorčen načinom na koji se obavljaju spomenuti radovi. Naime, svima je jasno da se cesta mora devastirati (logično) i da radovi moraju trajati neko duže vrijeme (nije sporno), ali isto tako je jasno da je potrebno udarne rupe na prometnici privremeno nasipati kako bi se barem malo ublažile. Smatram da se radovi na tom dijelu prometnice odvijaju iznimno nekorektno, te Vas molim da se, ukoliko je to moguće snimi situacija na terenu i reagira.     

Unaprijed se zahvaljujem i lijep pozdrav,  A. T.

 

Poštovani!

 Vaše primjedbe sam dostavio poduzeću Energo koje je investitor u plinovod na toj prometnici sa zahtjevom da se postupi u skladu s Vašim primjedbama.

S osobitim poštovanjem,

       Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

9. lipanj 2008.


 

Pitanje  Oprostite ako sam krivo naslovio, zanima me da li je za ovu godinu u planu uredjenje cestice kroz Mavre, mislim na nekim mjestima proširenje i makar s jedne strane nekakav nogostup, za pješake, a naročito za djecu vrlo opasno do kafića Sanja pa prema zgradama 34 a, b, c. Još jedno pitanje vezano za novu cestu koja se navodno gradi do Viškova a trebala bi izaći kod Tuš/Plodina kada bi trebala biti gotova i gdje će u Viškovu biti ulaz na tu cestu prema Rijeci. Lijepo
pozdravljeni.

I.K.

 

Poštovani!

Općina Viškovo za ovu godinu nema u planu izvođenje bilo kakvih većih zahvata na cesti kroz naselje Mavri, osim tekućeg održavanja te ceste.
Cesta koju spominjete je zaobilaznica Viškova (službene oznake Ž5025). Ona se odvaja od zaobilaznice Rijeke na području Rujevice (otprilike pozicija koju navodite), dolazi na područje Općine Viškovo na području naselja Štefani prolazi jugozapadno od naselja Viškovo uz nogometno igralište na Brnasima, presjeca cestu za Marčelje na Vozišću (kraj sjemenarne) prolazi istočno od naselja Marčelji i spaja se na Petrolejsku cestu ispod naselja Garići u pravcu Pogleda.
Investitor u cestu je Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. Općina Viškovo je preuzela obavezu izgradnje javne rasvjete uz cestu na području Općine Viškovo.
Za cestu je izdana lokacijska dozvola. U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Izgradnja ceste je uvjet za dobivanje uporabne dozvole za deponij Marišćina. Rok za izgradnju Marišćine je 2011. godina.
Prema projektu predviđeni su ulazi i izlazi sa ceste na području Pogleda, naselja Široli, naselja Jugi i Štefani.

S osobitim poštovanjem,

       Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

svibanj 2008.


Pitanje Poštovani, ovim putem Vas molim da razmotrite mogućnost povećanja iznosa mjesečne subvencije za vrtiće. Naime, uslijed općeg poskupljenja u zemlji, na red je došlo i povećanje ekonomske cijene vrtića, a teret za sad snose samo roditelji. Molim Vas da najozbiljnije razmotrite ovaj zahtjev. Bude li potrebno, već postoji inicijativa za organiziranjem peticije među roditeljima u znak potpore ovom zahtjevu.   

Zahvaljujem,  

KP


Poštovana!

 Obavještavam Vas, kako analiziramo ekonomsku cijenu boravka djece u dječjim vrtićima i sagledavamo proračunske mogućnosti subvencioniranja boravka djece u dječjim vrtićima. Po završetku tog posla donesti ćemo primjerene odluke koje će važiti za ekonomsku cijenu boravka djece u dječjim vrtićima i subvencioniranje boravka, a što će se primjenjivati od početka odgojne godine 2008/2009.
 Moram napomenuti da su naše analize pokazale, da je došlo do porasta troškova cijene boravka djece u dječjim vrtićima, a čemu je osnovni razlog rast cijena energenata i hrane što je uvjetovalo značajan porast ekonomske cijene boravka djece u dječjim vrtićima. S druge strane visina subvencija Općine Viškovo je zavisna o mogućnostima proračuna Općine.
 Za ovu godinu planiramo izdvojiti iz proračuna više od 6 000 000 kuna za subvencioniranje boravka djece u dječjim vrtićima čime smo se po našoj procjeni približili mogućnostima proračuna.

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

svibanj 2008.

 


Pitanje  Poštovani, S obzirom na broj stanovnika u Općini Viškovo možemo li uskoro očekivati DA će se povećati broja eko-otoka u našoj općini?  Prema standardima, koliko eko-otoka dolazi na 1000 stanovnika?  

Srdačan pozdrav,    D.Š.

Poštovana!

 Na ovo pitanje smo odgovorili u veljači ove godine. Odgovor možete naći u arhivi.

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

svibanj 2008.


Poštovani, Upućujem Vam pohvale za postavljanje ležećih policajaca na raskršću kod Plodina u Marinićima. Nadam se da će se time malo poboljšati situacija na toj izuzetno opasnoj dionici. Srdačan pozdrav,

D.Š.

svibanj 2008.


Pitanje:  Dobar Dan. Moram priznati da sam ostala neugodno iznenađena kada sam prije par dana redom zvala sve vrtiće koji postoje u Općini Viškovo radi dobivanja informacije o upisu i smještaju mog djeteta u jaslice jer mi krajem godine završava porodiljni. Od svih vrtića samo jedan, i to vrtić Loptica ima jaslice, ali za godinu 08./09. su prebukirani i imaju prijavljeno 50 djece za jaslice, a primiti će ih samo 12.  Predbilježili su me eventualno za godinu 09/10. Moje pitanje je kako to da do sada Općina Viškovo nije više poduzela oko mogućnosti smještaja djece u jaslice na svojem području, odnoso nije pružila svojim stanovnicima mogućnosti za isto, naročito kada se zna i hvali time da je Općina Viškovo konstantno u širenju, porastu broja stanovnika itd.     
Da li nudite koju opciju oko upisa djeteta u jaslice na području Grada Rijeke, tj. Sufinancirate li takvu mogućnost, jer ja svoje djete moram negdje upisati I znam DA nisam jedina na ovome području.     

Zahvaljujem na odgovoru.     
DKI

 

Poštovana!

Općina Viškovo je bila među prvim općinama koja je osnovala svoj dječji vrtić još 1996. godine. Vrtić je kapacitete tri odgojne skupine, što znači da ima mogućnost smještaja oko 80 djece.

Od tada do danas, u nepunih 12 godina došlo je do razvoja Općine Viškovo na svim područjima što se očituje u gradnji poslovnih i stambenih objekata, udvostručenja broja mještana povećanja intenziteta prometa i u niz drugih aktivnosti. Tu su svoje mjesto našli i privatni vrtići.

Danas na našem području osim vrtića Općine Viškovo djeluju još četiri dječja vrtića. Trenutno svi ti kapaciteti nisu dovoljni za smještaj sve djece predškolske dobi s područja Općine. Radi toga, ali i radi nekih drugih razloga neki roditelji smještaju djecu u vrtiće izvan područja Općine Viškovo (Grad Rijeka, Kastav, Matulji, Općine Klana, itd.). Općina Viškovo subvencionira smještaj djece s područja Općine Viškovo s 950 kn po djetetu bez obzira u koji dječji vrtić je dijete smješteno. Subvencioniranje boravka djeteta u dječjem vrtiću od strane Općine nije upitno. Na Vama je da smjestite svoje dijete u dječji vrtić sukladno mogućnostima smještaja i vašoj volji, a Općina Viškovo će subvencionirati smještaj s 950 kn mjesečno. Općina Viškovo je iz proračuna za ovu godinu izdvojila za ovu namjenu 6 500 000 kn. Radi se o izuzetno velikim sredstvima i gotovo petstotinjak djece koja su smještena u raznim dječjim vrtićima.

Općina Viškovo, svjesna problema smještaja djece u dječje vrtiće pristupila je pripremama za gradnju novog objekta dječjeg vrtića u Viškovu. Do sada je u tu svrhu otkupljeno zemljište, izrađeno je idejno rješenje objekta i ugovoreni su radovi na pripremi zemljišta za gradnju. Ovih dana očekujemo izdavanje lokacijske dozvole, nakon čega ćemo podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Prema projektantskim cijenama cijena izgradnje vrtića će biti oko 15 000 000 kn, za što ćemo morati ishodovati kredit neke od poslovnih banaka. Očekujemo da će gradnja samog objekta vrtića započeti do kraja ove godine, a da će djeca u njemu biti smještena u odgojnoj 2009./2010. godini. Vrtić će imati kapacitet svojih dvjestotinjak djece u što će biti uključena i djeca jasličke dobi.
Zajedno s privatnim vrtićima ovaj kapacitet će zadovoljiti trenutne potrebe za smještaj djece u dječje vrtiće, ali dugoročnije gledano Općina Viškovo će morati sličan dječji vrtić izgraditi i na području Marinića.

 

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

travanj 2008.


Pitanje:  Poštovani, Od nedavno živimo u Vrtačama u Marčeljima i molimo za savjet. Imamo u vlasništvu okućnicu koju bi ogradili, Ali susjed kaže da ne želi da dižemo zid, pa nas zanima da li možemo se možemo u svom terenu ograditi zidom i do koje visine i da li možemo na isti zid montirati aluminijsku ogradu I koje visine. I još jedno pitanje. Da li možemo natkriti parking željeznom ogradom I zelenilom a da nije potrebna za to likacijska, odnosno što možemo učiniti da zaštitimo auto do kiše a da za to nije potrebna lokacijska.  

 Unaprijed zahvaljujem. 

M. P.


Poštovani!


Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima (NN br.101/07) određene su jednostavne građevine i radovi čijem se građenju,odnosno izvođenju može pristupiti bez akta kojim se odobrava građenje;

U članku 2. predmetnog Pravilnika, a u vezi Vašeg pitanja, navodi se sljedeće:


Bez akta kojim se odobrava građenje može se pristupiti građenju:

-nadstrešnice tlocrtne površine do 15 m2,
-ograde građevinske visine do 1,60 m i potpornog zida građevinske visine do 0,80 m;

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

travanj 2008.


Pitanje: Poštovani, ulična rasvjeta točno  stup kod kuč. Br. Ronjgi 11 NE svjetli već 2 tjedna dali se to može popraviti, HVALA

S. Ž.

 

Poštovani!


Poslove popravka javne rasvjete za općinu Viškovo radi tvrtka RO-TEN koja je naš koncesionar. Njima smo proslijedili Vaš zahtjev. Očekujemo da se kvar ukloni u što je moguće bržem roku.


 

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

travanj 2008.


Pitanje  Dobra večer, zanimalo bih me ime tvrtke koja proizvodi ograde kojom ste ogradili boćalište na viškovu?  

Zahvaljujem, A. Galić


Poštovana!

Bravarske radove na ogradi boćališta u Viškovu je izveo obrtnik Vukelić Mile, Pešćićići 2A, Viškovo.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

travanj 2008.


 

Pitanje  Dobar Dan!   Ne znam kome bi se točno trebala obratiti, no imamo slijedeći problem. Naime kraj naše kuće na adresi Mavri 34/a nalazi se otpad automobila. Vlasnik je obećao ukloniti vozila no nikako DA to učini. Iz vozila curi ulje, ima razbijenih stakala, dijelova motora I ostalog- dakle osim što je opasno nagrđuje cijeli okoliš, a u neselju ima puno djece koja se tuda igraju te se bojimo DA se NE ozlijede, pa nas zanima kome bi se mogli obratiti DA nam pomogne riješiti naš problem I očistiti Taj prostor do otpada.    Hvala unaprijed!                 

               Srdačan pozdrav                                   
M. D.

Poštovana!

Obratili ste se na pravu adresu. Vaš dopis je proslijeđen komunalnom redaru.

Komunalni redar Općine Viškovo obavio je očevid dana 09.04.2008 na temelju Vašeg pitanja putem e-maila i utvrdio točnost navoda.  Zapisnički  je posjedniku otpadnih vozila data obaveza uklanjanja istih sa rokom izvršenja  od 3 tjedna. 

 

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

14. travanj 2008.

 


Pitanje  Poštovani, moja četveročlana obitelj (dvoje djece mlađe do četiri godine) planira se preseliti na područje vaše općine. Prodavatelj nekretnine mi je napomenuo da Općina Viškovo pruža određenu potporu u naseljavanju mladih obitelji. Da li mi možete pojasniti o čemu se konkretno radi?     

S poštovanjem,  

D. T.

 

Poštovana!

Ne mogu Vam odgovoriti na pitanje na što je prodavatelj nekretnine mislio kada je izjavio, kako vi tvrdite "da Općina Viškovo pruža određenu potporu u naseljavanju mladih obitelji ".
Molim Vas da se obratite prodavatelju nekretnine u smislu konkretiziranja njegove tvrdnje. Nakon toga ćer se Općina Viškovo očitovati.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

14. travanj 2008.

Pitanje: Prema Pravilniku o proglašavanju i razvrstavanju turističkih mjesta u razrede općina Viškovo svrstana je u D razred turističkih mjesta čime pravni subjekti postaju obveznici uplate doprinosa članarine TZ. Međutim u popisu žiro-računa za uplatu javnih davanja nisam našla žiro-račun za uplatu članarine. Molim pomoć!

Hvala
M. S.

 

Poštovana!
Prema čl. 10 Zakona o članarima  u turističkim zajednicama, pravna i fizička osoba koja u turističkom mjestu ima svoje sjedište ili podružnicu, pogon filijalu i sl., a koja trajno ostvaruje prihod obavljanjem ugostiteljskih, turističkih i s turizmom neposredno povezanih djelatnosti, dužna je plaćati članarinu turističkoj zajednici. Kako je Općina Viškovo uvrštena u Pravilnik o turističkim mjestima, ali još nije osnovala Turističku zajednicu nije joj dodijeljen niti prijelazni račun za uplatu članarine.

 

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

travanj 2008.


 

Pitanje:  Dobar Dan! Ne znam kome bi se točno trebala obratiti, no imamo slijedeći problem. Naime kraj naše kuće na adresi Mavri 34/a nalazi se otpad automobila. Vlasnik je obećao ukloniti vozila no nikako DA to učini. Iz vozila curi ulje, ima razbijenih stakala, dijelova motora I ostalog - dakle osim što je opasno nagrđuje cijeli okoliš, a u neselju ima puno djece koja se tuda igraju te se bojimo DA se NE ozlijede, pa nas zanima kome bi se mogli obratiti da nam pomogne riješiti naš problem i očistiti Taj prostor do otpada.   

Hvala unaprijed!                 

Srdačan pozdrav                                   

M. D.

 

Poštovana!

 Obratili ste se na pravu adresu. Vaš dopis će biti proslijeđen komunalnom redaru.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

7. travnja 2008.


 

Pitanje  Molim Vas ako mi možete odgovoriti na pitanje: Kada će biti prihvaćen detaljni plan infrastrukture Općine Viškovo i da li postoji rok za prihvaćanje?

Ž. S.


Poštovani!

Dokument pod nazivom "detaljni plan infrastrukture" ne postoji, pa ne može biti niti prihvaćen. Općinsko vijeće Općine Viškovo je 18. prosinca 2007. godine donijelo Prostorni plan uređenja Općine Viškovo (PPU), koji u sebi sadrži i planove infastruktura planirane na razini PPU-a.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

25. ožujka 2008.


Pitanje Poštovani   Kupila Sam Stan u novogradnji na adresi Kosi 35A.   Kako zbog  struje koja nikako DA dođe NE mogu useliti u kupljeni Stan-morati ću u podstanare. A već plaćam rate kredita. Navodno se čeka planirana izgradnja trafostanice..   Ljubazno Vas molim DA me obradujete svojim odgovorom na pitanje: Kada će stići struja?  

Zahvaljujem...


Poštovana!
Uvjete priključenja na eletroopskrbni sustav izdaje HEP Elektroprimorje Rijeka investitoru u postupku izdavanja lokacijske i građevinskedozvole. Predlažem Vam, da izvršite uvid u lokacijsku i građevinsku dozvolu koja je izdana investitoru i utvrdite uvjete pod kojima će se objekt u kojem se nalazi Vaš stan priključiti na elektroopskrbni sustav.
Izgradnja trafostanica je u nadležnosti poduzeća HEP Elektroprimorje Rijeka, koje ih gradi u skladu sa svojim planovima.
Općina Viškovo nema u svojoj nadležnosti gradnju objekata elektroopskrbnog sustava, niti ne raspolaže sredstvima za gradnju tih objekata.

 

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

19. ožujka 2008.


Pitanje  Poštovani,   Interesira me plan plinifikacije kućanstva koje se NE nalaze uz glavnu prometnicu (konkretno: glavna cesta prema naselju Bezjaki, oko Croatia Osiguranja).  

Unaprijed zahvaljujem, D.F.

 

Poštovani!

Sukladno Zakonu o tržištu plina koncesiju za opskrbu plinom na području Općine Viškovo dodjeljuje Primorsko-goranska županija nakon provedenog javnog natječaja.
Upoznat sam, kako Primorsko-goranska županija priprema natječaj za dodjelu koncesije. U ovom trenutku ne raspolažem informacijom kada će biti raspisan natječaj niti dodijeljena koncesija. Po dodjeli koncesije pristupit će se izradi planova plinifikacije Općine Viškovo i izgradnji same mreže.

 

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

19. ožujka 2008.


 

Pitanje  Poštovani! Na koji način se može riješiti pitanje blata i prašine koje kamioni do Čistoće navuku po ulici do njihove porte do glavne ceste. Da li je zakonski moguće natjerati Čistoću, DA prije odlaska svojih I drugih vozila as deponija Viševac operu blato as kotača koje nemilosrdno raznose do glavne ceste? Unazad godinu-dvije dana ulica se redovito održavala po nekoliko puta dnevno as kamionom cisternom, DA bi se sada ona pojavila možda dva do tri puta mjesečno. Da li ste svjesni u kakvim uvjetima i prašini stanari uz ulicu žive. Zašto Općina NE želi ništa poduzeti DA se taj problem počne rješavati?

D. B.


Poštovani!

Upoznati smo s problemom, koji navodite. Upozorili smo KD "Čistoća", kako kamioni ne peru ili neredovito peru kotače na kamionima pri izlasku s deponija.
 Ukoliko KD "Čistoća" ne bude poštivala naš zahtjev poduzeti ćemo zakonske mjere protiv KD "Čistoća" i vozača tih kamiona.

S osobitim poštovanjem,
Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

14. ožujka 2008.


 

Pitanje  Imam pitanje u svezi socijalnog programa. Da li tročlana obitelj s 3900,00 kn primanja ima pravo na besplatne jaslice u dječijem vrtiću Loptica.     

N.š

 

Poštovana!

Prema Odluci o socijalnoj skrbi Općine Viškovo pravo na besplatan boravak djeteta u vrtiću imaju osobe koje zadovoljavaju posebni uvjet, a to su djeca poginulih branitelja i djeca invalida Domovinskog rata  Članak 10 Odluke, kao i djeca sa poteškoćama u razvoju Članak 13 Odluke.

 

S osobitim poštovanjem,
Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.


 

Pitanje Poštovani, šaljem vam nekoliko pitanja i zahtjeva u vezi s održavanjem prometne signalizacije u općini Viškovo.     
1. Na križanju cesta koje se spajaju u blizini poduzeća FirstStop a dolaze iz Petrca i iz Blažića, NE postoji uopće prometna signalizacija. Potrebno je postaviti adekvatnu signalizaciju (oznake na kolniku) i prometne znakove DA odrede prednost prolaska i upozoravaju na opasnost. Kako je na tom križanju preglednost minimalna, dobro bi došlo postavljane ogledala.     
2. Na križanju izlazne ceste iz poduzeća Plodine i prometnice prema Blažićima signalizacija je zastarila i više NE odgovara prometu. Sa širenjem nove radne zone (FirstStop, Euromodul, Zekić) i stambene zone u Trtnima-Jurašima, promet iz i prema Blažićima je višestruko povećan, dok postojeća neodgovarajuća signalizacija otežava skretanje iz Plodina prema Blažićima I suprotno. Promet je još više otežan zbog čestog nepropisanog i protuzakonitog parkiranja na tom križanju. Prometni sudari su česta pojava, i smrtonosni. Hitno je postaviti adekvatnu signalizaciju (oznake na kolniku) i odgovarajuće prometne znakove.     

3. Na križanju glavne ceste prema centru Viškova i prometnice prema Plodinama-nove radne zone promet je sve više otežan. Također na ovom križanju prometni sudari su česta pojava, i smrtonosni.  

- Da li postoji plan za olakšavanje prometa na tom križanju?  

- Može se planirati realizacija kružnog toka? Prostor odgovara minimalnim uvijetima (promijer), dok samo oblikovanje kružnog toka (elipsa) određuje prednost prolaska.     

4. Prometa na cesti iz Blažića prema Jurašima je sve više.  

- Da li postoji plan za širenje ceste?  

- Da li je moguće postaviti ogledalo na križanju as cestom prema novom naselju Trtni?     

U prilogu dostavljam nekoliko slika s označenim lokacijama. Želim također koristiti ovu priliku za zahvaljivanje na postavljanju novih ogledala i novih znakova obavijesti u više lokacija u općini Viškovo.    
S poštovanjem,   

Marco Roda


Poštovani!

Ad 1. i Ad 2. Izvidom na terenu utvrdili smo da je postojeća prometna signalizacija dotrajala. Prometna signalizacija biti će obnovljena u skladu s programom održavanja prometbne signalizacije. Postojeće prometno rješenje prema kojem je postavljena vertikalna i horizontalna signalizacija dato je prilikom izgradnje prometnice od Plodina do radne zone. Postojeći način organizacije prometa razmatrati ćemo prilikom izrade novg prometnog rješenja tog područja.

Ad 3  Prema mišljenju inžinjera prometne struke navedeno raskršće ne odgovoara minimalnim uvjetima za uspostavu kružnog toka prometa. Do sada nismo uspjeli u suradnji s ŽUC-om (Županijska uprava za ceste) budući se radi o raskrižju merazvrstane i županijske ceste naći rješenje za brže i sigurnije odvijanje prometa na tom raskrižju.

Ad 4 Širenje (rekonstrukcija) prometnice Blažići-Juraši nije u planu. Izvidom na terenu utvrdili smo, kako postavljanje ogledala na poziciji koju Vi predlažete ne povećava vidljivost u pravcu naselja Juraši za vozače koji se uključuju iz pravca novog naselja Trtni. Postavljanje ogledala bi moglo stvoriti osjećaj lažne sigurnosti za vozače koji se uključuju iz pravca novog naselja Trni. To bi moglo dodatno ugroziti sudionike u prometu na tom području. Radi toga na toj poziciji nećemo postaviti ogledalo.

S osobitim poštovanjem,

Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

6. ožujak 2008.

 

Pitanje Poštovani, zanima me kada općina misli poduzeti nešto u vezi izdavanja dozvola na daljnjem proširenju i izgradnji infrastrukture potrebne za dostupnost maxadsl usluge? Hvala


Poštovani!

Maxadsl je usluga, koju pruža Hrvatski Telekom, sukladno svojoj poslovnoj politici i tehničkim mogućnostima.
Općina Viškovo ne izdaje nikakve dozvole u vezi pružanjem maxadsl usluge. Ukoliko imamo spoznaje o interesu za maxadsl uslugom na nekom području Općine Viškovo gdje ta mogućnost ne postoji sugeriramo Hrvatskom Telekomu da stvori tehničke preduvjete za pružanje te usluge.

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik

        Goran Petrc, prof.

4. ožujak 2008.


 

Pitanje Poštovani, u ulici Stupari kod kućnog broja 23B (žuta novogradnja), rasvjetna tijela nisu u funkciji duže vrijeme. Sustanari su više puta kontaktirali Općinu u vezi tog problema (ulica je noću u potpunom mraku), no situacija je nepromjenjena. Molimo vašu hitnu intervenciju jer je hodanje ulicom noću opasno (nema pločnika), a isto tako parkiralište uz novogradnju počelo je služiti kao javni toalet.

Zahvaljujemo,

Srdačan pozdrav
A. G.

 

 Poštovana!

Istina je da su mještani iz vaše ulice u nekoliko navrata kontaktirali Općinu. Upozoriti ćemo našeg koncesionara da što prije riješi vaš problem.

S osobitim poštovanjem,

 Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje  Poštovani, Dobar Dan javljam se drugi puta DA bi saznao što se događa u vezi zida na općinskom putu ipred moje kuće (Juraši 56). Utom objektu žive dvije obitelji, i jedan 82g osoba, nadam se DA se nedaj bože ništa neće dogoditi Ali nama nemože doći niti hitna, niti vatrogasci već 2 mjeseca pošto je netko na putu sagradio ulaz I postavio ogradu s lokotom. MI smo platili komunalnu naknadu za dvije kuće, uredno plaćamo sve raune općini i državi, a ja ne mogu u svoju kuću ući na normalan način. Kupio sam novi auto, imam garažu a auto stoji vani. U želji za što bržim rješenjem Vas srdačno pozdravljam.  

P.s. DA ja sagradim zid u centru viškova za koliko vremena bi bio srušen?

D. R.

 

 

Poštovani!

Na temelju Vašeg traženja, komunalni redar i općinski načelnik izašli su na izvid  te su očevidom konstatirali činjenično stanje, tj da zid postoji.

Obzirom da se na samom terenu nije moglo ustanoviti na kojoj čestici i na čijem vlasništvu  je izgrađen sporni zid, angažirali smo ovlaštenog geodeta da on to utvrdi.

Ovaj tjedan dobili smo Geodetski elaborat koji ćemo Vam poštom proslijediti.

 

S osobitim poštovanjem,

 Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje  Poštovani, Dobio sam prvi račun za komunalnu naknadu. Prije toga Sam dobio RJEŠENJE za plaćanje KOM. NAK. STAMBENI PROSTOR. I račun i rješenje se obračunavaju tromjesečno. Koja je razlika između naizgled istih dokumenata?     

Hvala.

S. C.

 

 

Poštovani!

Obveza mjesečnog  plaćanja komunalne naknade određena je Rješenjem  Općine Viškovo koje ste zaprimili  (mjesečni iznos za Vaš stambeni objekt površine 54,78 m2 iznosi 7,66 kuna mjesečno). Svaka osoba ima pravo u slučaju netočnih podataka u Rješenju uložiti žalbu ili prigovor.


Po navedenom Rješenju koje je postalo konačno i pravomoćno, Općina Viškovo tromjesečno će Vam obračunati komunalnu naknadu (7,66 x 3 mj. = 22,98 kuna) i račun dostaviti na Vašu adresu.
Obveza izdavanja Rješenja o obvezi plaćanja komunalne naknade proizlazi iz Zakona o komunalnom gospodarstvu.

                                                                             Općinski načelnik

                                                                                Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje  Poštovani, da li postoji kakav dogovor a s osnovnom školom o posebnoj bus liniji za prijevoz učenika. Naime, vrlo je nezgodno I opasno za prvašića pješice doći u školu a s gore navedene adrese, Tim više što na navedenoj dionici (većinom) nema nogostupa.      

Unaprijed hvala na   odgovoru.     

 Kristijan Illich (roditelj)

 

Poštovani!

    Općina Viškovo je u suradnji s Osnovnom školom i poduzećem Autotrolej dogovorila vozni red autobusa za potrebe prijevoza učenika u Osnovnu školu i iz Osnovne škole. U tom smislu su korigirane neke postojeće linije, ali su uvedene i potpuno nove linije i vožnje. Vozni red je na snazi od početka drugog polugodišta. Vozni red će biti objavljen u broju Glasnika koji će izaći na samom početku mjeseca ožujka.

    Bez obzira na vozni red uvijek postoji potreba da pješaci jedan dio prijeđu po cesti do prve autobusne stanice. Svjesni smo problema nepostojanja nogostupa. Radi toga gradimo prioriteno nogostupe po najfrekventijim prometnica. Tako smo izgradili nogostupe na potezu Marinići-Viškovo-Široli i Viškovo Mladenići. U planu nam je rekonstrukcija prometnica na potezu Viškovo-Mavri-Pogled i Mladenići-Saršoni. Nakon toga ćemo pristupiti izgradnji nogostupa na drugim prometnicama, prioriteno na onima na kojim se odvija autobusni promet.

                                                                                                                       S osobitim poštovanjem,

                                                                                                                               Općinski načelnik

                                            Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje  Gospodine načelniče Vaš odgovor na pitanje asfaltiranja novog naselja Mavri (do trgovine D&D u Srokima pa gore desno) još čuvam u kompjuteru a s obećanjem DA će biti asfaltirana do kraja 2007.god. No kako Vi političari obično at obećanja NE ispoštujete niste in ovaj put,sad nam je "cesta" sva prokopana, NE možemo prići svojim stanovima autom a jedva prilazimo pješice bez ikakve obavijesti o tome, a danas nedjelja kad smo svi kod kuće nemamo čak in vodu,molim Vas za nekakvo političko objašnjenje te Vas molim DA ovo pitanje I odgovor postavite na Internet stranicu.

Unaprijed zahvaljujem  V.G.

 

 

Poštovani!

            Najprije ćemo objaviti odgovor koji sam Vam uputio na vaš upit, a vezano za asfaltiranje prometnica u novom naselju Gornji Sroki tijekom 2007. godine.

------------

 Uvidom u evidenciju Kućnih brojeva, utvrdili smo, da u evidenciji kućnih brojeva ne postoje kućni brojevi Mavri 23 i Mavri 125. Postoje kućni brojevi Mavri 23a, Mavri 23b, Mavri 23c, a kućni broj 125 se nalazi na rubnom području Gornji Sroki 125.

    Radi toga smatram da u smislu asfaltiranja mislite upravo na to rubno područje naselja Gornji Sroki i Mavri.

    Na navedenom području se proteklih godina odvijala intezivna stambena izgradnja. Građevinske parcele su se formirale u skladu s tada važećom zakonskom regulativom. Obzirom, da na tom području nisu postojali pristupni putevi do građevinskih parcela, pristupni putevi su formirani preko privatnih parcela. Tako se dogodilo da se u stvarnosti pristupni putevi sastoje od niza privatnih parcela, koje su ostale vlasništvo investitora, kupaca stanova ili prijašnjih vlasnika građevinskih parcela.

    Općina Viškovo je svjesna problema, koji je na taj način nastao, obzirom da Općina nema pravo ulagati u privatne nekretnine, koje u stvarnosti predstavljaju prilazni put do niza objekata.

    Radi toga je Općinski načelnik 2006. godine održao zbor građana u prostorijama vatrogasnog doma DVD "Halubjan" u Gornjim Srokima, a u cilju rješavanja problema.

    Na zboru građana je dogovoreno, da će vlasnici nekretnina koje u stvarnosti predstavljaju put darovati Općini Viškovo svoje nekretnine, a Općina Viškovo će preuzeti obavezu asfaltiranja i održavanja prilaznih puteva. Općina Viškovo je preuzela i sve troškove vezane za rješavanje imovinsko-pravnih problema.

    U tom smislu je angažirana odvjetnička kuća, koja je po nalogu Općine rješila veliku većinu imovinsko-pravnih problema.

    Na žalost nekoliko vlasnika zemljišta je odbilo darovati Općini svoje nekretnine koje ulaze u trup ceste.

    U planu asfaltiranja nerazvrstanih cesta nalazi se asfaltiranje cesta na tom području, tako da će do kraja godine te ceste biti asfaltirane.

    Ukoliko imate bilo kakvih daljnjih pitanja ili prijedloga, rado ću Vam odgovoriti, a radi bolje komunikacije bilo bi dobro da ubuduće zabilježite svoje ime i prezime, adresu i broj telefona.

                                                                        Općinski načelnik

  Goran Petrc, prof.

----------------------

Iz prethodnog odgovora, koji sam Vam uputio tijekom prošle godine jasno je da je Općina Viškovo još 2006. godine započela s rješavanjem imovinsko pravnih i ostalih problema vezanih za asfaltiranje prometnica na cijelom području novog naselja Gornji Sroki. U plan asfaltiranja za 2007. godinu bile su uvrštene sve prometnice, pa i ona koju vi spominjete. Na tom planu se temljilo i moje obećanje da će ta prometnica biti asfaltirana do kraja 2007. godine.

       Tijekom priprema za asfaltiranje tih prometnica dobili smo saznanje od poduzeća VODOVOD I KANALIZACIJA, da oni planiraju u tu prometnicu ugraditi ogranak vodovoda. Radi toga smo izvršili program tog asfaltiranja u potpunosti osim prometnice u koju trenutno poduzeće VODOVOD I KANALIZACIJA ugrađuje ogranak vodovoda.

       Da smo asfaltirali cestu, u roku od nekoliko mjeseci bila bi prekopana radi  izgradnje vodovoda ili bi morali do dalnjega odustati od izgradnje vodovoda. Asfaltiranje te prometnice smo odgodili za 2008. godinu po završetku izgradnje vodovoda.

       Žao mi je što sam Vam na osnovu plana asfaltiranja i u dobroj vjeri obećao da će prometnica biti asfaltirana prije nego što je plan asfaltiranja bio izvršen, ali smatram da odgađanje asfaltiranja u ovom slučaju ima puno opravdanje. Pouka za mene je u ovom slučaju ona narodna poslovica "Nikada ne reci HOP prije nego što skočiš".

       Što se tiče načina i intenziteta odvijanja radova, već smo upozoravali investitora poduzeće VODOVOD I KANALIZACIJU, a poduzimati ćemo i daljnje mjere prema investitoru kako bi organizacija gradilišta bila primjerena i kako bi radovi završili u najkraćem mogućem roku.

 S osobitim poštovanjem,

                                    Općinski načelnik

                                            Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje: 
Poštovani, Zanima me koliko eko-otoka je postavljeno na području Općine Viškovo, gdje se oni nalaze i na koliko stanovnika dolazi jedan eko-otok.   Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Srdačan pozdrav, D.Š.

 

 Poštovana,

U razdoblju od 2003.-2004.godine na području Općine Viškovo postavljeno je 8 ekootoka čime je postignut tada planirani omjer od jednog ekootoka na cca 1.000 stanovnika.

Prilikom radova oko OŠ Sveti Matej u Viškovu, ekootok postavljen u blizini škole povučen je s terena nalazi 7 ekootoka.

 

Lokacije ekootoka su:  

- Marinići – parking – trg kod videoteke

- Marčelji – kod boćarije

- Furićevo – ulaz u Plodine i Gramat

- Ronjgi – ulaz na parkiralište

- Saršoni - kod konobe Fenix

- Pešćićići – kod firme Scam

- Lučinići – Straža-kod autoservisa Franc

 

S osobitim poštovanjem,

Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje Poštovani, Zanima me kada će se nastaviti rekonstrukcija ceste Mladenići-Saršoni. Za svaku pohvalu su pojačane autobusne linije na navedenoj relaciji.   Pozdrav.

M. S.

 

Poštovani!

U tijeku je izrada dokumentacije, otkup zemljišta i ishodovanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju ceste od Mladenića do Saršoni. Početak radova očekujemo do kraja ove ili najkasnije početkom naredne godine zavisno od brzine rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i dobivanja potrebnih dozvola.

S osobitim poštovanjem,

Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


 

Pitanje  Poštovani , interesira me lokacija na autobusnoj stanici Br 20 ispod Kimicomerca  I izlazne ceste iz Kosi  postavljanje tobaco kioska (tip Euromodul) uz samo autobusno stajalište. Da li je Ppćina Viškovo nadležna za izdavanje najma i koja je procedura za dotičnu lokaciju?

Lijepo pozdravljeni
I. K.

Poštovani!

 Odluku o lokacijama na kojima je dozvoljena postava montažnih objekata donosi Općinsko vijeće Općine Viškovo na prijedlog Poglavarstva.
 Nakon donošenja Odluke, ukoliko postoji interes za postavu montažnog objekta u svrhu obavljanja trgovačke djelatnosti Poglavarstvo raspisuje i provodi javni natječaj za davanje u zakup javne površine za postavljanje montažnog objekta.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik

         Goran Petrc, prof

Veljača, 2008.


Pitanje  Kolika je općinska cijena  pašnjaka terena na području  Ferenci?

S. T.


Poštovana!

Općina Viškovo nema utvrđenu prosječnu cijenu u slučaju kada kupuje ili prodaje zemljište. Cijena se utvrđuje u svakom predmetu putem ovlaštenog sudskog vještaka.

S osobitim poštovanjem,

        Općinski načelnik
        Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


 

Pitanje Poštovani,   
Dobar Dan   javljam se drugi puta DA bi saznao što se događa u vezi zida na općinskom putu ipred moje kuće(juraši 56). Utom objektu žive dvije obitelji, I jedan 82g osoba, nadam se DA se nedaj bože ništa neće dogoditi Ali nama nemože doći niti hitna, niti vatrogasci već 2 mjeseca pošto je netko na putu sagradio ulaz I postavio ogradu s lokotom. MI smo platili komunalnu naknadu za dvije kuće, uredno plaćamo sve račune općini I državi, a ja nemogu u svoju kuću ući na normalan način. Kupio Sam novi auto, imam garažu a auto stoji vani.

U želji za što bržim rješenjem Vas srdačno pozdravljam.  

D. R.

 P.s. DA ja sagradim zid u centru viškova za koliko vremena bi bio srušen?

 

Poštovani!
 

Dana, 13.12.2007 godine, po pitanju Vaše pritužbe, na izvidu su bili Načelnik općine Viškovo i komunalni redar. Na terenu smo utvrdili činjenično stanje tj da zid postoji. Potrebno je da se geodetskom izmjerom utvrdi na kojoj parceli je napravljen zid i tko je vlasnik parcele. Općina će provesti identifikacioni postupak, te je u tom smislu angažiran ovlašteni geodeta. Nakon provedbe identifikacionog postupka izvijestiti ćemo Vas o potrebi  poduzimanja daljnjih  radnji.


S osobitim poštovanjem,

Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje:  Postovani   Obraćam vam se mailom po drugi put a s istim sadržajem. Radi se o čestici 2473/1 u mjestu Benčani koja je  zaslugom pojedinaca pretvorena u smetlište. Pismeni zahtjev nadležnoj službi predan je u Srpnju ove godine nažalost bez rezultata. Molim vas DA se izađe na teren i poduzmu sve potrebne mjere DA se čestica koja je u općinskom vlasništvu dovede u svoje prvobitno stanje.     

Srdačan Pozdrav

N. K.

 

Poštovani!

Na osnovu Vaše prijave komunalni redar izvršio je očevid na terenu. Na osnovu utvrđenog stanja komunalni redar će poduzeti mjere za sanaciju divljeg odlagališta sukladno Zakonu i Odluci o komunalnom redu.

S osobitim poštovanjem,

         Općinski načelnik
         Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


 Pitanje: Kada će se na Ronjge postavit bolja I malo jača ulična rasvjeta?
Hvala

S. Ž.


Poštovani!
Javna rasvjeta na području naselja Ronjgi je postavljena u skladu s normativima koji važe za područje cijele Općine Viškovo.
Molim Vas, da konkretizirate Vaš prijedlog za "boljom i jačom" rasvjetom, kako bismo se mogli očitovati.

S osobitim poštovanjem,


Općinski načelnik
Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


 

Pitanje:

Poštovani načelniče, imao bih kratko pitanje - DA li je za postavljanje montažne garaže do valovitog lima bez temelja za jedan automobil na terenu koji pripada kući a s osam stanova vlasnik jednoga od kojih Sam ja, potrebna lokacijska dozvola, ovjera projekta i plaćanje komunalne i vodne naknade, ili je dovoljna suglasnost stanara suvlasnika?     

 Zahvaljujem na odgovoru, Saša Aksentijević


Poštovani!

Komunalni doprinos obračunava se u skladu s obujmom, odnosno po m3 (prostornom metru) građevine koja se gradi na građevnoj čestici, a kod građevine koja se uklanja zbog građenja nove građevine ili kada se postojeća građevina dograđuje ili nadograđuje, komunalni se doprinos obračunava na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.
 Ukoliko je objekat sagrađen, odnosno građevna dozvola, rješenje o građenju ili drugi akt na temelju kojeg se može graditi ishođeni prije 13. lipnja 1994. godine, a što dokazuje dostavljanjem odgovarajuće dokumentacije, komunalni doprinos se obračunava na razliku u obujmu u odnosu na prijašnju građevinu.
            U I. zoni na području cijele Općine Viškovo jedinična vrijednost  komunalnog doprinosa za obračun po m3 kod izgradnje stambenih, poslovnih  te drugih objekata kojima će se dozvoliti gradnja temeljem akta o građenju iznosi 70,00 kn/m3

Upit za izdavanje akta kojim se odobrava građenje predmetnog objekta trebate podnijeti na slijedeću adresu:
REPUBLIKA HRVATSKA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
UPRAVNI ODJEL ZA GRADITELJSTVO I
ZAŠTITU OKOLIŠA
51000 RIJEKA
 Riva 10

Nakon što županijski upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša utvrdi sve činjenice potrebne za ishođenje akta kojim se odobrava građenje, uputit će Općini Viškovo službeni upit za očitovanje  na koji ćemo se očitovati.

O uvjetima i načinu plaćanja vodne naknade trebate se obratiti na slijedeću adresu:

HRVATSKE VODE
Rijeka
Đure Šporera 3

S osobitim poštovanjem,
Općinski načelnik
Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje: Molim Vas da mi odgovorite na slijedećea pitanja:  
Gdje mogu dobiti informaciju o mogućnosti gradnje kuće na području Furićeva (na određenom terenu) i koji su mi svi dokumenti potrebni za početak gradnje? Unaprijed zahvaljujem.  

Damir Tuhtan

Poštovani!

Upit za izdavanje akta kojim se odobrava građenje predmetnog objekta trebate podnijeti na slijedeću adresu :
 REPUBLIKA HRVATSKA
PRIMORSKO GORANSKA ŽUPANIJA
 UPRAVNI ODJEL ZA GRADITELJSTVO I
 ZAŠTITU OKOLIŠA
51000 RIJEKA
Riva 10

Nakon što županijski upravni odjel za graditeljszvo i zaštitu okoliša utvrdi sve činjenice potrebne za ishođenje  akta kojim se odobrava građenje ,uputit će Općini Viškovo službeni upit za mišljenje  na koji ćemo se očitovati.


S osobitim poštovanjem,
Općinski načelnik
Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


 

Pitanje Poštovani,   Zanima me zašto ja nemogu dobiti rješenje ovjereno od Općine Viškovo za plaćen komunalni doprinos koji sam platio u cijelosti ?  

Pozdrav,
D. R.


Poštovani!

Rješenje o komunalnom doprinosu Klase:UP/I 402-04/00-02/67 od 18.05.2000. godine osobno ste preuzeli Vi i gđa Nevenka dana 18.05.2000.godine.Temeljem ugovora o obročnoj otplati platili ste cjelokupni iznos komunalnog doprinosa.Potpisanu i ovjerenu knjigovodstvenu karticu možete u uredovno  vrijeme preuzeti  kod referenta Vedrane Šanko ili Vam se, na Vaš zahtjev, kartica može poslati poštom.

Općinski načelnik
Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje    Nadam se DA pitanje upućujem na pravu adresu. Suprug i ja smo se doselili na Viškovo pred godinu Dana i odmah prijavili prebivalište. Ja Sam sada u 4-om mjesecu trudnoće I kolegica koja stanuje blizu nas me je uputila DA provjerim DA li se dobiva kakva novčana pomoć do strane Općine kada se dijete rodi te je ujedno to i moje pitanje. Unaprijed zahvaljujem!

M. F.

 

Poštovana!

 

 Općina Viškovo daje poticaj po rođenju djeteta. Poklon bon iznosi 1000,00 kuna a potrebno je dostaviti potvrdu prebivališta djeteta, zdravstvenu knjižicu iz rodilišta kao i tekući račun ili štednu knjižicu na koju uplaćujemo novčana sredstva.

                                                                                                                            Općinski načelnik

                                                                                                                                Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje   

Molim vas DA MI pojasnite kako se izračuna račun za komunalnu naknadu? Hvala

Marijana

 

Poštovana !

OBRAČUN KOMUNALNE NAKNADE:

 

Komunalna naknada obračunava se po m2 površine i to za stambeni, poslovni i garažni prostor po jedinici korisne površine koja se utvrđuje na način propisan Uredbom o uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine (NN br. 40/97.) a za građevno zemljište po jedinici stvarne površine.

Visina komunalne naknade određuje se ovisno o:

a.)  namjeni objekta:  odnosno prostora : stambeni, poslovni, garažni, građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, neizgrađenog građevnog zemljišta

b.) lokaciji ( zoni)

 

Visina komunalne naknade u mjesečnom iznosu po 1 m2 obračunske površine nekretnine za stambeni i garažni prostor utvrđuje se množenjem:

 

1. vrijednosti boda koji iznosi 0,70 kuna

2. koeficijent zone koji iznosi 0,20 kuna

3. koeficijent namjene koji iznosi 1

 

Npr. komunalna naknada za stambeni prostor površine 100 m2 obračunava se: 100 m2 x 0,70 kn x 0,20 kn x 1 = 14,00 kuna  odnosno 0,14 kuna po m2.

 

Obračun komunalne naknade za poslovni i proizvodni prostor  detaljno je opisan u Odluci o komunalnoj naknadi Općine Viškovo ( Sl. novine PGŽ br. 20/2000.).

Visina komunalne naknade u mjesečnom iznosu po 1 m2 obračunske površine nekretnine za poslovni prostor utvrđuje se množenjem vrijednosti boda, koeficijenta zone i koeficijenta namjene koji je određen i iskazan u tabelarnom prikazu u Odluci o komunalnoj naknadi  Općine Viškovo a u skladu je sa nacionalnom klasifikacijom djelatnosti.

 

S osobitim poštovanjem,

                                                                                                                           Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

 Veljača, 2008.


Pitanje  Poštovani!     
Trudnica Sam  s prebivlištem u Viškovu; pa me interesira dali Općina Viškovo daje kakav poticaj po rođenju djeteta, koliki je taj poticaj i koja je potrebna dokumentacija za prijavu za poticaj.

J.Č.

 Poštovana!

Općina Viškovo daje poticaj po rođenju djeteta. Poklon bon iznosi 1000,00 kuna a potrebno je dostaviti potvrdu prebivališta djeteta, zdravstvenu knjižicu iz rodilišta kao i tekući račun ili štednu knjižicu na koju uplaćujemo novčana sredstva.

 

 Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje:  Poštovani, Ima li riješenje za prometnu povezanost Dovičića, Pešćićića i inih naselja kad se cesta u Širolima presiječe s novom cestom. Napominjem DA promet postojećom prometnicom nije zanemariv te DA će nastati problemi kad se vozila budu provlačila putevima između kuća.   Drugo, zar se smiju graditi stambene zgrade s četiri etaže u zoni Pešćićića?  Kad se gradila zgrada, u kojoj imam Stan, rečeno nam je DA smiju biti vidljive samo tri etaže tako DA imam drvarnicu bez prozora a novije zgrade nemaju with problema.  

Pozdrav !

Z.P.

Poštovani!

 

Problem spoja nove ceste Ž5025(obilaznice Viškova) s cestom Viškovo-Brnasi je riješen putem lokacijeske dozvole za Ž 5025 (druga faza). Problem spoja ceste Viškovo-Brnasi sa cestom Široli-Dovičići je riješen putem detaljnog plana uređenja (DUP-a) sportskog centra Brnasi.

Stambeni objekti se nogu graditi na temelju izdane lokacijske i građevinske dozvole. Da bi se odgovorilo na Vaše pitanje treba utvrditi o kojem se objektu radi i da li je za njega izdana uporabna dozvola. 

S osobitim poštovanjem,

                                                                                              Općinski načelnik

                                                                                              Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Pitanje:  Poštovani, OŠ Sveti Matej ima status eko-škole, no kontejneri za otpad koji se nalaze ispred škole ostavljaju drugačiji  dojam. Nerijetko se u otvorenim kontejnerima vidi mnogo tetrapak ambalaže, kartona i papira, a znamo kamo bi taj otpad trebalo odlagati. Predlažem da se ispred škole postavi eko-otok jer se od vrijednih sirovina koje se mogu reciklirati, radi otpad. A i kakvu poruku šaljemo najmlađima?   Nadam se da ćete uskoro učiniti nešto po ovom pitanju.  

Srdačan pozdrav,   D.Š.

 

Poštovana!            

      Obavješten sam telefonskim putem od Ravnatelja Osnovne škole Sveti Matej, kako će po dovršetku gradnje obilazne ceste oko škole Sveti Matej biti iznađena druga lokacija za kontejnere za komunalni otpad. Za sada nova lokacija još nije poznata..

 

S osobitim poštovanjem,

 

Općinski načelnik

Goran Petrc, prof.

Veljača, 2008.


Poštovani!     
Ovim putem zahvaljujemo Općini Viškovo što je imala razumijevanja za problem nedostatka autobusnih linija mještana naselja Mladenići, Bujki ..... i omogućila nam više  autobusa tijekom dana te tako olakšala poslovnim ljudima i đacima komunikaciju sa Rijekom.

I. F.


Pitanje  U Novom listu piše DA je samo 50 zahtjeva za obeštećenje zbog deponija odobreno. Kada možemo saznati koji su to sretnici. Mi se nalazimo unutar tih 500 m i uživamo u smradu 37 godina, a u novinama piše DA odobravate do 1968. g. A kada ste to objavili nije spominjana ta godina. Mislite nas sada srezati a imali smo svi troškove za potrebnu dokumentaciju. Molio bi vas DA MI odgovorite.            

V. M.


Poštovani!

 Pravo na naknadu na za umanjenu vrijednost nekretnine stječu vlasnici stambenih i stambeno-poslovnih građevina ukoliko su zakonito izgrađene i nalaze se na udaljenosti manjoj od 500 m od deponija ( Pravilnik o mjerilima , postupku i načinu određivanja naknade vlasnicima nekretnina i jedinicama lokalne samouprave NN 59/06 ). Sukladno Odluci o mjerilima, postupku i načinu određivanja iznosa naknade vlasnicima nekretnina i Općini Viškovo (SN 47/06), a kako bi stekli pravo na naknadu vlasnici nekretnina trebali su do 6. lipnja 2007. godine uz zahtjev priožiti:
                  

- dokaz o vlasništvu nekretnine,
- dokaz da je ista zakonito izgrađena (uporabna dozvola, završno izvješće nadzornog inžinjera i izjava izvođača, dokaz da je izgrađena prije 15. veljače 1968. godine, građevinska dozvola i izvadak iz katastra ako je kuća urisana u katastar, građevinska dozvola i elaborat geodetske snimke za katastar ako kuća nije urisana u katastar),
- dokaz da je nekretninu stekao prije početka sanacije građevine namjenjene zbrinjavanju otpada(21. srpnja 2004.godine),
- dokaz da se nekretnina nalazi na udaljenosti do 500 m od građevine namijenjene zbrinjavanju otpada.


U Općini Viškovo je zaprimljeno 336 zahtjeva za isplatu naknade radi umanjene vrijednosti nekretnine. Do kraja 2007. godine u suradnji s odvjetničkom kancelarijom Općina Viškovo je izvršila analizu zaprimljenih zahtjeva i utvrdila da je 58 podnesenih zahtjeva potpunih. Vlasnici koji su podnijeli potpunu dokumentaciju biti će o tome obavješteni u najskorije vrijeme, jer je Općina Viškovo angažirala ovlaštenog sudskog vještaka radi procjene vrijednosti svakog pojedinačnog objekta i izračuna naknade koja pripada vlasnika. Ovlašteni sudski vještak će započeti rad na terenu od 4. veljače 2008. godine.
Vlasnici objekata koji nisu podnijeli potpunu dokumentaciju biti će pozvani da u roku od 60 dana podnesu nedostajuću dokumentaciju.
Vlasnici objekata koji su podnesli zahtjev, ali po zakonu nemaju pravo na isplatu umanjene vrijednosti isto tako će biti obavješteni u najskorije vrijeme.

S osobitim poštovanjem,

       Općinski načelnik

       Goran Petrc, prof.

siječanj 2008.


 

Pitanje     Poštovani   Obraćam vam se mailom po drugi put a s istim sadržajem. Radi se o čestici 2473/1 u mjestu Benčani koja je  zaslugom pojedinaca pretvorena u smetlište. Pismeni zahtjev nadležnoj službi predan je u srpnju 2007. godine nažalost bez rezultata. Molim vas DA se izađe na teren i poduzmu sve potrebne mjere DA se čestica koja je u općinskom vlasništvu dovede u svoje prvobitno stanje.     

Srdačan Pozdrav

N. K.

Odgovor: Poštovani!

 

      Na osnovu Vaše prijave komunalni redar izvršio je očevid na terenu. Na osnovu utvrđenog stanja komunalni redar će poduzeti mjere za sanaciju divljeg odlagališta sukladno Zakonu i Odluci o komunalnom redu.

 

S osobitim poštovanjem,

                                                     Općinski načelnik

                                                     Goran Petrc, prof.

siječanj 2008.

 
Autor: Ivana Lovrić
Posljednja izmjena: 26.11.2010